Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás tovább az orvosmeteorológiához
 
 
 

A prosztatarák és az A-vitamin hiány összefüggése

Forrás: Medipress
2012. 09. 10. 10:00:00

Összefüggést tártak fel a prosztatarák és az A-vitamin hiány között, ami segíthet az A-vitamin a daganatos sejtekre gyakorolt hatásának alaposabb megértésében, és új gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet. A Yorki Egyetem kutatói Norman Maitland professzor vezetésével kimutatták, hogy az egyik A-vitamin származék, a retinolsav olyan változást okoz a prosztatadaganatos sejtekben, ami sokkal fogékonyabbá teszi őket a kezelésre.

„Ha valakinél alacsony az A-vitamin szintje, a daganatos őssejtek nagyobb valószínűséggel osztódnak, ha viszont több A-vitaminnal rendelkezik, könnyebb elpusztítani azokat. Fogékonyabbá teszi a daganatos sejteket a kemoterápiára" - magyarázta Maitland professzor. A brit egészségügyi hatóság tájékoztatója szerint a máj, a sajt, a tojás, az olajos halak (például makréla), a tej és a joghurt tartalmaz nagy mennyiségű A-vitamint.


Maitland professzor azt is elmondta, hogy bizonyos kezelési módszereket korábban nem megfelelően alkalmaztak a rákkezelésben, pedig kis dózisokban reális stratégiának bizonyulhatnak. Az A-vitamint például az orvosok a daganatos sejtek elpusztítására próbálták felhasználni, pedig segítségével módosítani kell a daganatos sejteket, hogy előkészítsék őket az elpusztításra.


A vitamin étrendi bevitele ugyan nem hozható összefüggésbe a prosztatarák visszaszorításával, a szakértő szerint a magas A-vitamin szinttel rendelkező betegeket könnyebb sikeresen kezelni, és az A-vitamint az étrenddel lehet a leghatékonyabban a szervezetbe juttatni.

Fáradt, levert, esetleg kedvtelen?

Arra gondolt már, hogy ez az időjárás hatása?
Olvasson bővebben a következő napok időjárásának élettani hatásairól!

Hazánkban kedd délelőtt már csak a délnyugati országrészben lehet kevés fátyolfelhő az égen, majd ott is derült, napos idő várható. Csapadék nem lesz. Délután országszerte napos, felhőtlen, száraz idő várható. A szél élénk északkeleti lesz. Hajnalban -3, 3 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 16 fok között alakul. Késő este 2, 6 fok lesz. Kedden folytatódik a frontmentes, humánmeteorológiai szempontból kedvező időszak. A hő- és a komfortérzet is kefejezetten kellemes lesz. Támogassák az immunrendszerüket szabadtéri... Bővebben »

Share |
Értékelje Ön is!
Hozzászólások, vélemények (0) Szeretne hozzászólni?

Ezt a funkciót csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe. Kérjük, regisztráljon!

Ehhez a tartalomhoz még nem érkezett hozzászólás.
 
 

Keresés

részletes kereső... részletes kereső...

 
 
Kiemelt betegségek
 
 
Kiemelt témák