Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás tovább az orvosmeteorológiához
 
 
 

A túlsúlyos kismamák is diétázhatnak

Forrás: Medipress
2011. 12. 14. 14:00:00

A túlsúlyos kismamák is diétázhatnakTöbb kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a túlsúlyos várandós nők jól szabályozhatják a hízásukat, ha odafigyelnek arra, mit esznek. Az erről szóló kísérleteket összegző tanulmány az Obstetrics & Gynecology című folyóiratban jelent meg. A megfigyelések során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy nem árt a magzatnak, ha édesanyja megpróbálja korlátok közé szorítani a súlygyarapodását.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) ajánlása szerint egy súlyosan elhízott nőnek elég, ha 5,5-10 kilogrammot szed fel a várandóssága alatt. A kevésbé elhízottak ajánlott súlygyarapodása 7,5-12,5, míg a normál testsúllyal rendelkezőké 12,5-17,5 kilogramm. Az Egészségügyi Intézet néhány munkatársa szerint azonban megtehetik az elhízott kismamák, hogy ennél is kevesebbet szednek magukra, gyermekük akkor sem fog károsodni.

Mivel azonban legtöbb érintett az ajánlottnál jóval többet hízik terhessége alatt, a kutatók arra keresték a választ, hogyan lehetne ezt a folyamatot biztonságosan megállítani. A kísérleteket összegezve a szakemberek arra jutottak, hogy a megfelelő étkezési tanácsokkal ellátott asszonyok átlagosan hét kilogrammal híztak kevesebbet, mint azok, akik nem részesültek ilyen segítségben.

Dr. Raul Artal, a Saint Louis-i Egyetem Orvosi Karának szülésze az egyike azoknak, akik nincsenek megelégedve az Egészségügyi Intézet ajánlásával. „Úgy gondolom, túl nagyvonalúan kezelik a kérdést" - nyilatkozta a szakértő. Ő maga úgy tapasztalta, hogy egy elhízott kismamának nem is kell gyarapodnia, sőt, akár még öt kilót fogyhat is anélkül, hogy ezzel kárt okozna születendő gyermekének.

A túlsúlyos nők számos komplikációnak vannak várandósságuk alatt kitéve, például a terhességi cukorbetegségnek, magas vérnyomásnak, és gyakran hordanak ki a normálisnál nagyobb méretű babákat, ami megnöveli a császármetszés valószínűségét. Artal szerint a súly tartásával vagy a fogyással kiküszöbölhetőek ezek a veszélyek.

Ez persze nem azt jelenti, hogy terhesen kell belevágni a legújabb csodadiétákba. A tanulmány által feldolgozott négy klinikai vizsgálatba összesen 537 nőt vontak be, akiket véletlenszerűen osztottak olyanokra, akiknek táplálkozási tanácsokat adtak, és egy kontrollcsoportra. Az első társaság tagjainak naplót kellett vezetniük az általuk elfogyasztott ételekről, és a bevitt kalóriákról.

Artman hangsúlyozta, hogy minden olyan elhízott kismamának, aki kordában szeretné tartani a súlygyarapodását, ki kell kérnie orvosa tanácsait. Általánosságban elmondható, hogy ajánlott az egészséges, kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás - napi 30 perc séta például teljesen megfelelő.

„A terhesség nagyszerű alkalom arra, hogy elkezdjünk egészségesen élni. Ez alól az elhízott nők sem kivételek" - fogalmazott a szakember.

Fáradt, levert, esetleg kedvtelen?

Arra gondolt már, hogy ez az időjárás hatása?
Olvasson bővebben a következő napok időjárásának élettani hatásairól!

Hazánkban kedd délelőtt már csak a délnyugati országrészben lehet kevés fátyolfelhő az égen, majd ott is derült, napos idő várható. Csapadék nem lesz. Délután országszerte napos, felhőtlen, száraz idő várható. A szél élénk északkeleti lesz. Hajnalban -3, 3 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 16 fok között alakul. Késő este 2, 6 fok lesz. Kedden folytatódik a frontmentes, humánmeteorológiai szempontból kedvező időszak. A hő- és a komfortérzet is kefejezetten kellemes lesz. Támogassák az immunrendszerüket szabadtéri... Bővebben »

Share |
Értékelje Ön is!
Hozzászólások, vélemények (0) Szeretne hozzászólni?

Ezt a funkciót csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe. Kérjük, regisztráljon!

Ehhez a tartalomhoz még nem érkezett hozzászólás.
 
 

Keresés

részletes kereső... részletes kereső...

 
 
Kiemelt betegségek
 
 
Kiemelt témák