Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás tovább az orvosmeteorológiához
 
 
 

A vízipipa is ártalmas nem csak a cigi

Forrás: Medipress
2012. 09. 07. 15:00:00

A legújabb kutatások szerint a vízipipázás legalább olyan rossz hatással van a tüdőre, mint a cigaretta. Iráni tudósok szerint a vízipipa ugyanolyan rossz hatással van a tüdőfunkciókra és ugyanolyan légzőrendszeri tüneteket (zihálás, köhögés, mellkas feszülés) okoz, mint a cigaretta.

A Respirology című orvosi szaklap augusztusi számában megjelent tanulmány szerint a vízipipákban található szűrők csak rendkívül csekély mértékben alkalmasak a káros anyagok kiszűrésére.


"Kutatási eredményeink alapján egyértelmű, hogy a vízipipának hasonlóan káros hatásai vannak, mint az egyéb dohánytermékeknek" - nyilatkozta Dr. Mohammad Hossein Boskabady, a Mashhad Orvosi Egyetem munkatársa. A kutatók összesen 138 dohányost kértek fel a kutatásban való részvételre és az ő eredményeiket hasonlították össze a kontrollcsoportban lévő 44 nemdohányzóéval.


A dohányosoknál az 57 rendszeresen vízipipázó közül 23 százaléknak voltak zihálásos tünetei, míg ez az arány a többi dohányosnál 30 és 22 százalék volt, attól függően, mennyire tüdőzték le a cigarettát. A mellkasfeszülés a vízipipázók 37 százalékánál és a dohányosok 40, illetve 29 százalékánál jelentkezett. Köhögést a vízipipázók 21 és a dohányosok 37 és 20 százaléka tapasztalt.


A nemdohányzóknak természetesen jóval kevesebb légzőrendszeri tünetük volt: a zihálás, mellkas feszülés és köhögés mindössze 9, 13, és 7 százalékban jelentkezett az esetükben.


A legtöbbször ízesített dohánnyal töltött vízipipák nevükhöz híven vízen vezetik keresztül a dohányfüstöt, annak lehűtése érdekében. A fiatalok körében egyre népszerűbb eszközök sajnos úgy tűnik, sok problémát fognak okozni még a jövőben.

Fáradt, levert, esetleg kedvtelen?

Arra gondolt már, hogy ez az időjárás hatása?
Olvasson bővebben a következő napok időjárásának élettani hatásairól!

Hazánkban kedd délelőtt már csak a délnyugati országrészben lehet kevés fátyolfelhő az égen, majd ott is derült, napos idő várható. Csapadék nem lesz. Délután országszerte napos, felhőtlen, száraz idő várható. A szél élénk északkeleti lesz. Hajnalban -3, 3 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 16 fok között alakul. Késő este 2, 6 fok lesz. Kedden folytatódik a frontmentes, humánmeteorológiai szempontból kedvező időszak. A hő- és a komfortérzet is kefejezetten kellemes lesz. Támogassák az immunrendszerüket szabadtéri... Bővebben »

Share |
Értékelje Ön is!
Hozzászólások, vélemények (0) Szeretne hozzászólni?

Ezt a funkciót csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe. Kérjük, regisztráljon!

Ehhez a tartalomhoz még nem érkezett hozzászólás.
 
 

Keresés

részletes kereső... részletes kereső...

 
 
Kiemelt betegségek
 
 
Kiemelt témák