Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás tovább az orvosmeteorológiához
 
 
 

Az alvási apnoé és a rák

Forrás: Medipress
2012. 09. 10. 11:00:00

Az alvási apnoé és a rákÚjabb kutatás támasztotta alá azt az idei megállapítást, hogy a súlyos alvási apnoé és a rák között összefüggés van. Az erről szóló beszámolót az Európai Respirációs Társaság (ERS) bécsi éves ülésén tették közzé. Két további kutatást is a közönség elé tártak, mely az alvási apnoés betegek gyakoribb rákos megbetegedéseivel foglalkozik.

Az első kutatás során 7 spanyol alvásközpont 5600 betegének adatait elemezték az összefüggés vizsgálatához. Az apnoé súlyosságát a hipoxikémiás index segítségével mérték fel, mely megmutatja, mennyi ideig van a beteg oxigénhiányos állapotban az alvás ideje alatt (90 százaléknál kisebb oxigénszaturációt jelent). Az eredményekből kiderült, hogy azok, akiknek alvásidejük több mint 14 százalékában fennáll ez az állapot, kétszer esélyesebbek arra, hogy rákban halnak meg (1,94-szeres valószínűség). Az összefüggés még erőteljesebbnek mutatkozott a fiatalok és a férfiak körében.


Az alvási apnoé kezelhető folyamatos pozitív légúti nyomást biztosító készülékkel (CPAP), mely nyitva tartja a felső légutakat alvás során. Az első kutatás résztvevői közül még magasabb volt a kockázata a rákra azoknak, akik nem használták ezt az eszközt (2,56-szeres esély). A kutatás vezetője, Dr Miguel Angel Martinez-Garcia a valenciai La Fe Egyetemi Kórház kutatója elmondta: „Jelentős emelkedést találtunk a rák miatti halálozás relatív kockázatában az alvási apnoéban szenvedők között. Ez is alátámasztja azt, amit az idén már korábban felfedeztek a két betegség között. Munkánk során csak összefüggést állapítottunk meg, de ez nem jelenti azt, hogy az alvási apnoé rákot okozna."


A második kutatás hasonló megállapításokkal zárult, mely a különféle rákos megbetegedések gyakoribb előfordulását állapította meg a súlyos alvási apnoéval küzdők körében. A kapcsolatot még az egyéb faktorok (életkor, nem, testsúly, más betegségek) rögzítése után is ki tudták mutatni. Ezen kutatás vezetője, Dr Francisco Campos-Rodriguez a sevillai Valme Egyetemi Kórház munkatársa a következőket fejtette ki: „További kutatások szükségesek, hogy alátámasszák a megfigyeléseinket és elemezzék a CPAP kezelés szerepét. Reméljük, hogy ennek nyomán az emberek utánajárnak betegségüknek és kezeltetik magukat, egészségük megőrzése érdekében."


A harmadik kísérlet során egereken vizsgálták a melanóma terjedését, és hogy ez milyen kapcsolatban áll az alvási apnoéval. A daganat jobban terjedt azoknál az állatoknál, akiket időszakosan oxigénszegény környezetbe helyeztek. A kísérlet vezetője, Ramon Farre, a Barcelonai Egyetem professzora így foglalta össze eredményeiket: „Az adatok erőteljesen arra utalnak, hogy összefüggés van a rák terjedése és az alvási apnoé között. Ez alapos indokot szolgáltat a további kutatásokra, hogy részleteiben is megérthessük a jelenséget."

Fáradt, levert, esetleg kedvtelen?

Arra gondolt már, hogy ez az időjárás hatása?
Olvasson bővebben a következő napok időjárásának élettani hatásairól!

Hazánkban kedd délelőtt már csak a délnyugati országrészben lehet kevés fátyolfelhő az égen, majd ott is derült, napos idő várható. Csapadék nem lesz. Délután országszerte napos, felhőtlen, száraz idő várható. A szél élénk északkeleti lesz. Hajnalban -3, 3 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 16 fok között alakul. Késő este 2, 6 fok lesz. Kedden folytatódik a frontmentes, humánmeteorológiai szempontból kedvező időszak. A hő- és a komfortérzet is kefejezetten kellemes lesz. Támogassák az immunrendszerüket szabadtéri... Bővebben »

Share |
Értékelje Ön is!
Hozzászólások, vélemények (0) Szeretne hozzászólni?

Ezt a funkciót csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe. Kérjük, regisztráljon!

Ehhez a tartalomhoz még nem érkezett hozzászólás.
 
 

Keresés

részletes kereső... részletes kereső...

 
 
Kiemelt betegségek
 
 
Kiemelt témák