Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás tovább az orvosmeteorológiához
 
 
 

Daganatos megbetegedések

 
 

Az alvási apnoé és a rák

Az alvási apnoé és a rákÚjabb kutatás támasztotta alá azt az idei megállapítást, hogy a súlyos alvási apnoé és a rák között összefüggés van. Az erről szóló beszámolót az Európai Respirációs Társaság (ERS) bécsi éves ülésén tették közzé. Két további kutatást is a közönség elé tártak, mely az alvási apnoés betegek gyakoribb rákos megbetegedéseivel foglalkozik.

A prosztatarák és az A-vitamin hiány összefüggése

Összefüggést tártak fel a prosztatarák és az A-vitamin hiány között, ami segíthet az A-vitamin a daganatos sejtekre gyakorolt hatásának alaposabb megértésében, és új gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet. A Yorki Egyetem kutatói Norman Maitland professzor vezetésével kimutatták, hogy az egyik A-vitamin származék, a retinolsav olyan változást okoz a prosztatadaganatos sejtekben, ami sokkal fogékonyabbá teszi őket a kezelésre.

A többszörös agydaganat rontja az életkilátást

Akinek több helyen is kialakul az agyában rosszindulatú, agresszív daganat, azoknak rosszabbak az életkilátásaik azokhoz képest, akiknek csak egy tumoruk van, habár lényegében ugyanazt a kezelést kapják - állítják amerikai kutatók.

Krónikus myeloid leukémia (CML)

A CML a csontvelői fehérvérsejtek rosszindulatú daganatos megbetegedése. Kialakulásának oka a gének (DNS) szintjén található, az ún. Philadelphia kromoszóma kialakulásával magyarázható. A betegségre leggyakrabban az egyéb okból végzett vérképvizsgálat során derül fény.

 

Daganatos megbetegedések ABC szerint

B G K L M P S T