NetAmbulancia főoldal
Segítünk lefogyni

Regisztráció Regisztráció Jelszó emlékeztető Elfelejtett jelszó

 
 
Mitől nehéz fogyni?
Mitől nehéz fogyni?

Mitől nehĂ©z fogyni?Több mint egy hĂłnap eltelt az ĂşjĂ©vi fogyĂłkĂşrás fogadalomtĂ©telek Ăłta, miközben vĂ©szesen közeledik fĂĽrdőruhaszezon, Ă©s mĂ©g mindig nem kezd...

Diéta alatt is engedélyezett a torta
Diéta alatt is engedélyezett a torta

DiĂ©ta alatt is engedĂ©lyezett a tortaHa valaki rászánja magát a diĂ©tára, valĂłszĂ­nűleg az első, amit száműz az Ă©trendjĂ©ből, az Ă©dessĂ©g. Egy meglepő Ăşj kutatás szerint azonban...

 

BMI: Testtömegindex = testsúly (kg) / testmagasság (m)2

cm
kg
Segítünk abban, hogy dokumentálhassa
fogyókúráját! Így jól látszik majd az elért
eredmény is!
Töltse ki tesztünket és tudjon
meg többet a helyes
fogyókúráról!
Ha kíváncsi, hogyan lehet 13 kilót fogyni három hónap alatt, és az elért súlyt meg is tartani hosszabb távon, akkor a következő 40 tipp pont Önnek való...
Önnek találtuk ki az on-line fogyást! A játék ahol elég az egeret használni, hogy mindent megtudjon a helyes életmódról!
 
Szeretnék a fürdőruhaszezonra olyan karcsú lenni, mint huszonéves koromban.
A túlsúlyos emberek egyik leggyakoribb problémája, hogy elérhetetlen célokat tűznek ki maguk elé. Ha valaki 100-120 kilót nyom, ne álmodozzon arról, hogy egy-két hónap alatt nádszálkarcsú lesz. A túlsúly is általában észrevétlenül, évek-évtizedek alatt került fel, nem reális elvárás azt pár hónap alatt leadni. Ez azonban nem ok arra, hogy ne álljon neki ledolgozni 5-10 vagy akár 20 kilónyi felesleget. Az, hogy a fogyással még nem lesz modell alkat, nem jelenti azt, hogy semmilyen pozitív változás nem történhet a fogyókúra segítségével az életében. Ha csak egy-két mérettel kisebb ruhát kell vásárolnia, ha belefér egy régi nadrágba, ha nem fulladozik a lépcsőn vagy nem fáj a térde a túlsúlytól, máris sokat tett mind a külseje, mind az egészsége érdekében.
Már több fogyókúrát elbuktam. Miért próbáljam újra?
Ez a kérdés a legtöbbször azokból a diétázókból tör elő, akik már túl vannak egy-két kemény kísérleten és rendre visszahízták a leadott kilókat. A kudarcokat követőn értelemszerűen nincs se kedv, se kitartás egy újabb kúrához. Pedig a korábbi sikertelenségek nem jelentik azt, hogy a következő kúra sem sikerül, a sikertelen diétákból is tanulhat valami újat az ember. Leginkább azt, hogy a fogyókúra olyan, mint egy jó párkapcsolat. A leadott súlyt nem elérni, hanem megtartani nehéz. Ha ezt tudatosítjuk magunkban, nagyobb elhatározással vethetjük bele magunkat egy újabb diétába. Tudatosabban használhatjuk a testsúlycsökkentő terápia elemeit, ha korábban nem használtuk, úgy megpróbálkozhatunk a gyógyszeres segítséggel is.
Többször fogyókúráztam, de a végén több jött vissza, mint az eredeti súlyom.
Fenti jelenséget jojó-effektusnak nevezik. Ilyenkor a diéta abbahagyását követően a fogyókúrázó korábbi életmódjához visszatérve több súlyt szed vissza, mint amennyit leadott magáról. A jojó effektus magyarázatát az evolúcióban kell keresni. A táplálkozáskor bevitt szénhidrát-felesleg zsírrá alakul és lerakódik ezekben a zsírsejtekben. A zsírsejtek mennyisége genetikailag minden emberben más és más. Ezt nem tudjuk befolyásolni. Szervezetünk folyamatosan figyeli, hogy a zsírsejtek a genetikai programozásunk szerinti mértékben mindig töltve legyenek. A zsírsejtek termelik a leptin hormont. Minél több zsír van a szervezetünkben, annál több leptin termelődik. Magas leptin szint esetén kevésbé érzünk éhséget. Amikor koplalásos, vagy drasztikus energiamegvonással járó fogyókúrát tartunk, a zsírmennyiség csökken, azonban ezzel együtt a leptin szint is. Agyunk a pajzsmirigyet arra utasítja, hogy lassítsa szervezetünk anyagcseréjét az éhségérzet csökkentése érdekében. Amikor az ember újra táplálékhoz jut, először a zsírtartalékok kerülnek feltöltésre. Ez addig folytatódik, míg agyunk jelzést nem küld, mely szerint a genetikailag meghatározott tartalékok szintjére feltöltődött. Mivel szervezetünk előrelátó, ezért további zsírsejteket termel, hogy a jövendőbeli hasonló fázisokra még jobban fel tudjon készülni. Ez a folyamat többször ismétlődve az eredetileg leadni szándékozott súlyfelesleg többszörösét eredményezheti. Nem lehet elégszer elmondani, hogy az egészséges és kiegyensúlyozott fogyás alapja nem más, mint a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás. Megfelelő mozgással és táplálékkal igaz lassabb, de biztosabb eredményt érhetünk el.
A fogyókúrától még nem leszek egészséges, akkor minek vágja bele?
Ez helytelen hozzáállás. A fogyókúrától nem lehet csodákat várni, nem lesz rögtön kicsattanóan egészséges. De az egészséges életmódnak hosszú távon vannak eredményei. Minden egyes kilóval növeli a szervezete ellenálló képességét és egészségét. Minden egyes kiló csökkenti a testzsírszázalékot, ezáltal csökkenti a szív és érrendszer elzsírosodását és ezzel együtt az érszűkületnek az esélyét. Minden 1 kg-nyi súlyvesztéssel 1 Hgmm-nyit csökken a vérnyomás is. Pár kilogramm fogyás is rendezni tudja a magas vérnyomást és óriási lépés a cukorbetegség és annak szövődményeinek elkerülésére. A testsúly csökkenésével kevésbé valószínű, hogy visszérproblémái lesznek, a csontokat és az ízületeket is mind kisebb és kisebb túlsúly terheli. Ezekre gondoljon, s minden egyes leadott kilónál az jusson eszébe, mennyit tett az egészségéért. Hosszú távon tíz kiló túlsúlytól való megszabadulás akár öt-hat évvel is növelheti a várható élettartamot. Tudatosítsa magában: A túlsúly és elhízás nem egyszerűen szépészeti probléma, hanem súlyos egészségügyi kockázat is egyben!
A testsúlycsökkentés nem oldja meg az egyéb problémáimat.
Ez nem teljesen igaz. Ha valakinek magánéleti, munkahelyi vagy egyéb problémái vannak, azokon is jelentős mértékben segíthet egy kiadós fogyás. Ugyanis túlsúly nélkül jóval nagyobb önbizalomra tehet szert. A túlsúlyos embereknek sokszor önértékelési problémáik vannak, már néhány kilónyi fogyás is pozitívan hat az önképükre. A fogyás önbizalmat és nyitottságot ad. Barátságosabban viszonyulnak másokhoz, nagyobb önbizalomra tesznek szert. A munkahelyükön bátrabban nyúlnak bizonyos feladatokhoz, könnyebben kezdeményeznek beszélgetést, a magánéletben sem hagyják magunkat olyan könnyen elnyomni. Az öltözködésük egyre színesedik, ahogy csúsznak le a felesleges kilók, testüket nem rejtik hosszú, bő, sötét ruhák mögé. Higgye el, az ilyen kilóról-kilóra történő pozitív változást mások is észreveszik.
Fogyasztó hatásúak-e a light termékek?
Nem egészen. A legjobb példa erre az átlag amerikai: évtizedek óta eszik a light ételeket, mégis egyre több a körükben a kövér ember. A magyarázat egyszerű: a zsírszegény táplálkozás hízáshoz vezethet, ha éhségérzetünket szénhidrátokban gazdag ételekkel, például süteménnyel csillapítjuk. Mindenkinek figyelnie kellene arra, hogy zsírfogyasztása ne haladja meg a napi kalóriabevitel harminc százalékát! Egy nőnek átlagosan 2000 kalóriára van szüksége naponta, a férfiaknak 2500-ra. Ez körülbelül 80 gramm elfogyasztható zsírt jelent. Ha azonban valaki fogyni szeretne, akkor ezt az értéket a felére kell csökkentenie és mellette a szénhidrátokkal is csínján kell bánnia.
Hatásosak-e a fogyasztóteák?
Jó hatásúak lehetnek, de csak ha mellette az étkezésre is figyelünk. A fogyasztóteák éppúgy vízhajtó hatásúak, mint a többi káliumban gazdag táplálék. Zsírtartalékainkat azonban nem képesek elpusztítani, hiszen az oly büszkén hirdetett zsírégető hatású adalékanyagok csak kis mennyiségben találhatók meg bennük. Az ázsiai csodateák hatása nagyjából ugyanaz, mint egy egyszerű fekete teáé. Fogyasztásuknak megvan az a jótékony hatása, hogy több folyadékot veszünk magunkhoz, alaposan átmossuk szervezetünket és megtisztítjuk a méreganyagoktól. Fontos, hogy váltogassuk a különféle gyógyteákat! Hosszú időn át tartó fogyasztásuk káros is lehet.
Veszélyesek-e a gyógyszerek?
Megfelelő orvosi kontroll mellett a testsúlycsökkentő gyógyszerek segítséget nyújtanak a túlsúly elleni küzdelemben. Hazánkban jelenleg egy hatóanyag tartalmú készítmény van forgalomban, mely elősegíti a testsúly kontrollját. Az orlisztat nevű hatóanyag helyileg fejti ki a hatását a bélrendszerben azzal, hogy nem engedi felszívódni a zsírokat, így csökken a bevitt kalóriák száma. Az orlisztat a hasnyálmirigy zsírlebontó enzimének gátlószere. Bevétel után a bélben lévő enzimekhez kötődik és nem engedi, hogy azok olyan formává alakítsák át a zsírokat, hogy fel tudjanak szívódni. A zsírok így távoznak a szervezetből. Ez a hatóanyag viszont gyomor-bélrendszeri tüneteket okozhat, például gyakori székelési ingert, zsírszékelést, hasmenést és hasi fájdalmat, különösen nagy mennyiségű zsírt tartalmazó étel fogyasztása után. A szibutramin hatóanyagú készítményeket (Reductil, Minimectil, Lindaxa) 2010. februárjában kivonták a forgalomból Magyarországon. Ez a hatóanyag módosítja az agyban az éhség és jóllakottság központhoz ingereket közvetítő anyagok mennyiségét és eloszlását, ezáltal az éhség-központot gátolja, a jóllakottság-központot pedig ingerli. A szibutramint szedők kevésbé érzik magukat éhesnek, ezért kevesebbet esznek. Mellékhatásként szapora szívverés, szívdobogás-érzés és vérnyomás emelkedés is előfordulhat, emiatt szív-érrendszeri betegségben szenvedők nem szedhették. A folyamatos vizsgálatok eredményeképpen pont a szív- és érrendszeri kockázatok előfordulása miatt került sor az említett 3 gyógyszer forgalomból történő kivonására. Fontos, hogy a testsúlycsökkentő gyógyszerek csak rendszeres testmozgás és diéta mellett alkalmasak a testsúly megfelelő mértékű csökkentésére. Ha a kúra befejezését követően a páciens nem tartja fenn ezt az életmódot, könnyen visszaszedheti a nehezen leadott kilókat.
Tényleg a késő esti vacsorától hízunk?
Valójában nem az étkezések időpontja lényeges, hanem a napi táplálék ésszerű elosztása. Ha valaki egész nap koplal, aztán vacsorára kieszi a hűtőszekrényt, méltán számíthat elhízásra. Az este ránk törő farkaséhség megelőzhető, ha naponta ötször eszünk könnyű, egészséges ételeket. Így a vércukorszintünk sem jár meg olyan mélységeket és magasságokat, ami falásra sarkall minket.