Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás tovább az orvosmeteorológiához
 
 
Keresés a CML oldalon
 
 

A CML a csontvelői fehérvérsejtek rosszindulatú daganatos megbetegedése. Kialakulásának oka a gének (DNS) szintjén található, az ún. Philadelphia kromoszóma kialakulásával magyarázható. A betegségre leggyakrabban az egyéb okból végzett vérképvizsgálat során derül fény.

1 2 3 4 5 6
 
 
 
 

A vér kórosan emelkedett koleszterinszintje. Syn cholesterinaemia.

 
 

Csontvelő aspiráció során csontvelőt szívnak ki a csontból és ebből a mintából határozzák meg a citogenetikai vizsgálattal a Ph kromoszóma pozitív sejtek arányát.

 
 

A kórokozó mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőtt tengeri ételekkel, vagy palackozatlan vízzel kerül a szervezetbe.

 
KHR
 

A komplett haematológiai remisszió rövidítése.

 
 

Kóros étvágytalanság.

 
 

A fehérvérsejtek egy típusa, ami a gyulladásos és allergiás reakcióban játszik szerepet. CML-ben a szerepe még nem tisztázott, de a magasabb bazophil szám CML-re jellegzetes. Arányának normál tartománya 0-2%. A magasabb vagy emelkedő bazophil szám CML-ben a progresszió jele lehet.

 
 

A méhnyakrák kialakulásához vezető legveszélyesebb tényező a humán papillómavírus (HPV), amely nem egyetlen kórokozó, hanem vírusok egész családja. Világszerte az összes méhnyakrák 99,7%-ában játszanak szerepet a rákkeltő HPV-típusok okozta fertőzések.

 
 

Az agy-, illetve gerincvelői daganatok egyik formája. Az ilyen típusú daganat az agykamrákat belülről borító ependymasejtekből indul ki.

 
 

A leukaemiás sejtek csomószerű felszaporodása a bőrben vagy egyéb szervben.

 
 

Az emlődaganat sebészi megoldása során az emlőből csak a daganatot távolítják el és nem az egész emlőt.

 
 

A gyógyszerek előírt adagja. A daganatterápiában alkalmazott sugárkezelések során a leadni kívánt sugáradagot is jelenti.

 
 

A beteg csontvelejében klasszikus citogenetikával, illetve a csontvelejében vagy a vérében FISH-sel a Philadelphia kromoszóma nem mutatható ki.

 
 

vérben a fehérvérsejtek száma, melyet általában a teljes vérkép (TVK) részeként határoznak meg. A normál tartománya 4-11000/mikroL.

 
CLL
 

(Krónikus limfocitás leukémia). A leukémiák egyik típusa. Jellemzője, hogy az érett limfociták (fehérvérsejtek) daganatosan elfajulnak, majd fokozatosan kiszorítják a normál sejteket. Számuk először a vérben és a nyirokcsomókban emelkedik meg, majd a májat és a lépet is beszűrik, azok megnagyobbodását eredményezve. Később a csontvelőt is érinthetik, és az ott lévő normális sejteket túlnőve alacsony vörösvértest-, fehérvérsejt- és vérlemezkeszámot okoznak.

 
 

(ejtsd: karcinóma)
Rákos megbetegedés jelölésére szolgáló szakkifejezés, amely orvosilag kizárólag a hám eredetű rosszindulatú daganatok megjelölésére használunk. A más típusú szövetből (pl. kötőszövet, idegszövet, izomszövet) kiinduló betegségekre nem vonatkozik. A köznapi nyelvben azonban mindenfajta rosszindulatú daganat megnevezésére szolgál.

 
 

Magában foglalja mindazon törekvéseket, melyek az egészség fejlesztését, megőrzését, illetve egészségkárosodás esetén az egészség mielőbbi visszaállítását, a károsodás további súlyosbodásának kivédését szolgálják.

A prevenció (megelőzés) szintjei:
- elsődleges megelőzés: az egészség általános védelme és támogatása. Célja a megbetegedés, egészségkárosodás megelőzése, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség erősítése.
- másodlagos megelőzés: célja az elváltozás korai felismerése és azonnali hatásos kezelése a manifeszt betegség kivédése és a jó egészségi állapot visszaállítása érdekében (pl. szűrés).
- harmadlagos megelőzés: mindazon intézkedések és tevékenységek, melyek a sérülések és betegségek kapcsán a komplikációk, tartós károsodások, rokkantság kivédését és a gyógyulás időtartamának csökkentését célozzák

 
 

Emberi vér valamely alkotóelemét tartalmazó gyógyszerkészítmény, amelyet emberi vérből vagy vérplazmából iparilag állítanak elő (pl. albumin, véralvadási faktorok és immunglobulinok), ide nem értve a teljes emberi vért, a vérplazmát és a vértestek koncentrátumát.

 
 

Lásd a haematológiai remissziónál. (angol rövidítése: CHR)

 
 

A Philadelphia pozitív sejtek arányának 35-95% közé csökkenése a CML-es betegben.

 
 

Defined Daily Dose.
Egy napi fenntartó dózis, amelyet a gyógyszer fő indikációjában közepesen súlyos állapot esetén felnőtt betegre állapítanak meg.

 
 
 
Cikkajánló
 
A gyermekkori leukémia kialakulásának lehetséges oka

A gyermekkori leukémia kialakulásának lehetséges okaAusztrál kutatók nemrég számoltak be arról, hogy megtalálták az okát annak, hogy egy gyermekkorban gyakori fehérvérűség miért újul ki a sikeres kezelés ellenére.
Gyermekkorban az egyik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás a fehérvérűség egyik fajtája, az akut lymphoid leukémia (ALL). Az esetek döntő többségében a betegek teljesen meggyógyulnak, azonban minden ötödik hosszabb-rövidebb idővel a kezelés után kiújul, ekkor azonban már gyógyulás alig remélhető. Dr. Murray D. Norris professzor munkatársaival már korábban felismerte, hogy a daganat kiújulását egy kisszámú sejtcsoport okozza, mely ellenáll az alkalmazott kemoterápiának.

Részletek...
A rák rizikófaktora is a dohányzás

A rák rizikófaktora is a dohányzásÉs a címben írt mondat nem új keletű, mert már Vajda János költőnk is azt írja A jó egészség és hosszú élet titka című, 1886-ban született versében, hogy:

Részletek...
Cékla és a daganatos betegségek Szájhigiéné a kemoterápia alatt Felkészülés a leukémia kezelésre Információk a CML oldalról és klubról Én és a CML
 
 
Szakértők
 
Hematológus válaszol Ha Önnek kérdése van a betegség tüneteiről, a kezelésről, a kezelés következtében fellépő mellékhatásokról, kérdezzen szakértőinktől.
Dr. Bátai Árpád belgyógyász, hematológus főorvos Fővárosi Szent László Kórház
Hematológia és Őssejt-transzplantációs Osztály
Dr. Farkas Péter belgyógyász, hematológus
egyetemi adjunktus
Semmelweis Egyetem III. Belgyógyászati Klinika, Hematológia
Dr. Modok Szabolcs belgyógyász, hematológus
egyetemi adjunktus
Szegedi Tudományegyetem
II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológia, Hematológia
A laboratórium válaszol Ha Önnek kérdése van a betegség citogenetikai, molekuláris követéséről, és a molekuláris genetikai eredmények értelmezéséről kérdezzen szakértőinktől.
Dr. Andrikovics Hajnalka laboratóriumi és molekuláris genetika diagnosztikai szakorvos Országos Vérellátó Szolgálat
Dr. Bödör Csaba molekuláris biológus, tudományos munkatárs Semmelweis Egyetem 1. Patológiai Intézet, Budapest
Centre for Medical Oncology, Barts and The London School of Medicine, London
A pszichológus válaszol Ha Önnek lelki segítségre van szüksége, kérdezzen szakértőnktől!
Ambrus Noémi Lelki betegségek
 
Multimédia
 
 
 
Betegség ABC Tünetkereső
 
 
 
Ok