Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás tovább az orvosmeteorológiához
 
 
Keresés a CML oldalon
 
 

A CML a csontvelői fehérvérsejtek rosszindulatú daganatos megbetegedése. Kialakulásának oka a gének (DNS) szintjén található, az ún. Philadelphia kromoszóma kialakulásával magyarázható. A betegségre leggyakrabban az egyéb okból végzett vérképvizsgálat során derül fény.

1 2 3 4 5 6
 
 
 
 

Azok az eljárások, amelyek segítségével egy betegség felismerésre kerül, vagyis a diagnózis megállapítást nyer. A diagnosztikus eljárás során megvizsgálják a panaszokat, figyelembe veszik a laborvizsgálatok és más műszerrel végzett vizsgálatok eredményét.

 
 

Olyan gyógyszerkészítmény, amely allergiát kiváltó anyaggal szembeni immunválasz azonosítására vagy specifikus megváltoztatására szolgál.

 
 

A szavak kiejtésének zavara. Többféle formája van: hibásan ejtett szavak, (súlyos esetben a szavak kiejtésére való képtelenség), a hallott vagy írott szavak meg nem értése, stb.

 
 

A nyálkahártyákon megjelenő, vörös színű, szemcsés, vagy sima felszínű, körülírt folt. (gyakran rosszindulatú elváltozást jelez)

 
 

Nagyon érzékeny vizsgálat, amely megmondja a BCR-ABL mennyiségét a vérből vagy a csontvelőből.

 
 

A CML (krónikus mieloid leukémia) természetes lefolyására általában három fázis jellemző: a krónikus, az akcelerált és a blasztos. A második, átmeneti fázist hívjuk akcelerált fázisnak és általában 6-9 hónapig tart. Az akcelerált fázis nem jelenik meg minden betegben, mert néhány esetben a krónikus fázisú CML közvetlenül blastos fázisba megy át. Az akcelerált fázisra az emelkedett fehérvérsejtszám jellemző és a következő jegyek is előfordulhatnak: 20% feletti bazophil sejt arány, 7 g/L-es vagy alacsonyabb haemoglobin szint, 100000/mikroL vagy az alatti vérlemezkeszám és 15-30% myeloblast. Myelofibrosis és/vagy új klón megjelenése az akcelerált fázisba való progressziót jelezheti.

 
 

Táplálkozás, táplálás.

 
 

Leggyakrabban a bőrben és a bőr alatti kötőszövetben előforduló vér- vagy nyirokérgomolyagból álló, változó nagyságú daganat. Előfordulhatnak a belső szervekben is (agyi-, tüdőangióma).

 
 

Vörösvértest, magyar rövidítése VVT, angol rövidítése RBC (red blood cell).

 
 

A szívműködés elernyedési szakasza.

 
 

Kétoldali. Akkor használják ezt a kifejezést, amikor páros szerv esetén mindkettőben ugyanaz a kóros elváltozás áll fenn. (pl. bilaterális emlőrák)

 
 

A gyógyszer alkalmazásából következő káros, nem kívánt hatás, amely a gyógyszer-alkalmazási előírásban - vizsgálati készítmény esetén a vizsgálati tájékoztatóban - meghatározott szokásos adagokban a betegség megelőzése, felismerése, kezelése vagy élettani funkció helyreállítása, javítása során a gyógyszerkészítmény emberi szervezeten vagy emberi szervezetben történő alkalmazásakor következik be.

 
 

Valamely szerv egészének sebészeti eltávolítása.

 
 

A fehérjék az aminosavak különböző kombinációi. A fehérje nem energiaforrás, hanem a sejtek, izmok, bőr, belső szervek stb. legfontosabb építőelme.

 
 

A méhnyakrák kialakulásához vezető legveszélyesebb tényező a humán papillómavírus (HPV), amely nem egyetlen kórokozó, hanem vírusok egész családja. Világszerte az összes méhnyakrák 99,7%-ában játszanak szerepet a rákkeltő HPV-típusok okozta fertőzések.

 
IFN
 

Interferon rövidítése.

 
 

Jóindulatú, nem rákos elváltozás. Jellemzője, hogy általában nem terjed át a környező szervekre, szövetekre, és a szervezet más részeibe (nem képez metasztázist).

 
 

Az érrendszer röntgenvizsgálata. Ahhoz, hogy a röntgenfilmen láthatóvá tegyék az ereket, a kép elkészítése előtt kontrasztanyagot fecskendeznek az érbe.

 
 

Az emberi test olyan része, amely szövetek meghatározott szerkezetű egysége, és amelyet - egészben történő eltávolítása esetén - a szervezet nem képes regenerálni.

 
 

Defined Daily Dose.
Egy napi fenntartó dózis, amelyet a gyógyszer fő indikációjában közepesen súlyos állapot esetén felnőtt betegre állapítanak meg.

 
 
 
Cikkajánló
 
A gyermekkori leukémia kialakulásának lehetséges oka

A gyermekkori leukémia kialakulásának lehetséges okaAusztrál kutatók nemrég számoltak be arról, hogy megtalálták az okát annak, hogy egy gyermekkorban gyakori fehérvérűség miért újul ki a sikeres kezelés ellenére.
Gyermekkorban az egyik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás a fehérvérűség egyik fajtája, az akut lymphoid leukémia (ALL). Az esetek döntő többségében a betegek teljesen meggyógyulnak, azonban minden ötödik hosszabb-rövidebb idővel a kezelés után kiújul, ekkor azonban már gyógyulás alig remélhető. Dr. Murray D. Norris professzor munkatársaival már korábban felismerte, hogy a daganat kiújulását egy kisszámú sejtcsoport okozza, mely ellenáll az alkalmazott kemoterápiának.

Részletek...
A rák rizikófaktora is a dohányzás

A rák rizikófaktora is a dohányzásÉs a címben írt mondat nem új keletű, mert már Vajda János költőnk is azt írja A jó egészség és hosszú élet titka című, 1886-ban született versében, hogy:

Részletek...
Cékla és a daganatos betegségek Szájhigiéné a kemoterápia alatt Felkészülés a leukémia kezelésre Információk a CML oldalról és klubról Én és a CML
 
 
Szakértők
 
Hematológus válaszol Ha Önnek kérdése van a betegség tüneteiről, a kezelésről, a kezelés következtében fellépő mellékhatásokról, kérdezzen szakértőinktől.
Dr. Bátai Árpád belgyógyász, hematológus főorvos Fővárosi Szent László Kórház
Hematológia és Őssejt-transzplantációs Osztály
Dr. Farkas Péter belgyógyász, hematológus
egyetemi adjunktus
Semmelweis Egyetem III. Belgyógyászati Klinika, Hematológia
Dr. Modok Szabolcs belgyógyász, hematológus
egyetemi adjunktus
Szegedi Tudományegyetem
II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológia, Hematológia
A laboratórium válaszol Ha Önnek kérdése van a betegség citogenetikai, molekuláris követéséről, és a molekuláris genetikai eredmények értelmezéséről kérdezzen szakértőinktől.
Dr. Andrikovics Hajnalka laboratóriumi és molekuláris genetika diagnosztikai szakorvos Országos Vérellátó Szolgálat
Dr. Bödör Csaba molekuláris biológus, tudományos munkatárs Semmelweis Egyetem 1. Patológiai Intézet, Budapest
Centre for Medical Oncology, Barts and The London School of Medicine, London
A pszichológus válaszol Ha Önnek lelki segítségre van szüksége, kérdezzen szakértőnktől!
Ambrus Noémi Lelki betegségek
 
Multimédia
 
 
 
Betegség ABC Tünetkereső
 
 
 
Ok