Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás tovább az orvosmeteorológiához
 
 
Keresés a CML oldalon
 
 

A CML a csontvelői fehérvérsejtek rosszindulatú daganatos megbetegedése. Kialakulásának oka a gének (DNS) szintjén található, az ún. Philadelphia kromoszóma kialakulásával magyarázható. A betegségre leggyakrabban az egyéb okból végzett vérképvizsgálat során derül fény.

1 2 3 4 5 6
 
 
 
 

Fehérvérsejt

 
 

Altatóorvos szakorvos. Feladata a betegek műtétre való előkészítése, valamint az operáció során az altatás, érzéstelenítés, fájdalommentesség, fájdalomcsillapítás biztosítása.

 
 

Hirtelen fellépő, rövid időn belül kialakuló betegség, heveny elváltozás. Rövidítése: ac.

 
 

Az az állapot, melynek során az agyban felesleges folyadék halmozódik fel és így az megduzzad. Kínzó fejfájás, hányás, tudatzavar utalhat rá.

 
 

Túlműködés

 
 

Jóindulatú prosztata (dülmirigy) megnagyobbodás. A beteg panaszait az okozza, hogy a prosztata nyomást gyakorol a húgycsőre és a hólyagra, ezzel gátolja vizeletfolyást.

 
 

A vörös vértestek vörös pigment anyaga. A tüdőből a többi szervhez szállítja az oxigént. A haemoglobin normál tartománya férfiakban 13-18 g/dL és nőkben 11.5-16-5 g/dL.

 
 

Az antioxidánsok olyan anyagok, melyek megakadályozzák vagy korlátozzák az oxidációt. Az oxidáció az a folyamat, amikor egy anyag oxigénnel egyesül. Az oxigén noha elengedhetetlen az élethez, egy nagyon reaktív elem. A vas az oxidációnak köszönhetően kezd el rozsdásodni, ami aztán fokozatosan el is pusztítja. Szervezetünkben is hasonló folyamat játszódik le; lassan tönkremennek, elpusztulnak a sejtjeink, mi pedig megöregszünk.

 
 

Kezelések és támogató szolgáltatások, amelyeknek szándéka elsősorban a fájdalom és szenvedés csillapítása, és nem a betegség gyógyítása.
Palliatív terápia lehet a tumorok megkissebbítését célzó sebészeti ellátás vagy sugárkezelés, és emellett az életminőség fejlesztése. A palliatív szolgáltatások kiterjednek a beteg pszichológiai és vallási szükségleteinek ellátására és a haldokló beteg és hozzátartozóinak támogatására.

 
 

Gyógyszeres kezelés alkalmazása a fertőző ágens szervezetben való elszaporodásának, illetve látens vagy szubklinikai fertőzés betegséggé történő progrediálásának megakadályozására (pl. tbc esetében isoniazid alkalmazása). Az elnevezést újabban alkalmazzák nem fertőző betegségek megelőzése érdekében alkalmazott gyógyszeres kezeléssel kapcsolatosan is (pl. lipidcsökkentő gyógyszeres kezelés).

 
 

A diabétesszel foglakozó orvostudományág.

 
 

A röntgendiagnosztikát, izotópdiagnosztikát, izotópterápiás és sugárterápiás eljárásokat, valamint intervenciós radiológiát, továbbá a tervező és irányító radiológiát magába foglaló orvosi szakterület.

 
 

Az egyén egy adott betegséggel szembeni fogékonyságát vagy egy adott expozíció bekövetkeztét jelző molekuláris indikátor.

 
 

A szervezet bizonyos sejteinek képzését stimuláló anyagok és gyógyszerek.

 
 

A bőr rosszindulatú daganatos elváltozása. Kialakulásában fontos szerepe lehet a bőrt tartósan érő külső hatásoknak és ingereknek. (pl. vegyszerek, erős napsugárzás). Mivel a bőr daganatai szabad szemmel is korán felismerhetők és az esetek többségében idejében kezelhetők. Gyanús elváltozás felfedezése esetén, keressük fel orvosunkat.

 
 

Egy transzamináz enzim a májban. A GPT-t néha SGPT vagy ALT-ként említik. A normális tartomány 5-60 E/L közötti. A májenzimek emelkedett szintje májkárosodás jele lehet.

 
 

A vérmintában lévő neutrophil sejtek száma. Kiszámításához a fehérvérsejtek számát kell megszorozni a neutrophil és pálca sejtek arányának összegével. A pálca sejtek aránya általában nagyon alacsony vagy éppen nulla, így a pálcák arányának kihagyásával is meglehetősen pontos ANSZ számítható. Az ANSZ 1000/mikroL alá csökkenése akár az adott gyógyszeres kezelés felfüggesztéséhez vezethet, azért hogy így időt biztosítsunk a neutrophil szám rendeződéséhez. Az alacsony ANSZ mellett a beteg fertőzést kaphat, hiszen kevesebb van azokból a sejtekből (neutrophil sejtek), melyek a fertőzések leküzdéséért felelősek.

 
 

A sejtekkel foglalkozó tudomány. A daganatos betegségek kivizsgálása során is alkalmaznak citológiai vizsgálatot. Ennek során a beteg szövetből nyert mintát megfelelő előkészítés után mikroszkóp alatt megvizsgálják, és megállapítják, hogy van-e köztük rákos sejt, illetve milyen típusú elváltozás áll fenn. A vizsgálathoz a sejtek a szervezet különböző pontjaiból nyerhető : gyomor, hüvely, húgyhólyag, stb.)

 
 

A CML (krónikus mieloid leukémia) természetes lefolyására általában három fázis jellemző: a krónikus, az akcelerált és a blasztos. A második, átmeneti fázist hívjuk akcelerált fázisnak és általában 6-9 hónapig tart. Az akcelerált fázis nem jelenik meg minden betegben, mert néhány esetben a krónikus fázisú CML közvetlenül blastos fázisba megy át. Az akcelerált fázisra az emelkedett fehérvérsejtszám jellemző és a következő jegyek is előfordulhatnak: 20% feletti bazophil sejt arány, 7 g/L-es vagy alacsonyabb haemoglobin szint, 100000/mikroL vagy az alatti vérlemezkeszám és 15-30% myeloblast. Myelofibrosis és/vagy új klón megjelenése az akcelerált fázisba való progressziót jelezheti.

 
 

Amikor csak az orvosi rendelőben mért vérnyomás magas - a fehér köpeny láttán kialakult izgalom miatt -, de otthon normális értékeket mérnek.

 
 
 
Cikkajánló
 
A gyermekkori leukémia kialakulásának lehetséges oka

A gyermekkori leukémia kialakulásának lehetséges okaAusztrál kutatók nemrég számoltak be arról, hogy megtalálták az okát annak, hogy egy gyermekkorban gyakori fehérvérűség miért újul ki a sikeres kezelés ellenére.
Gyermekkorban az egyik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás a fehérvérűség egyik fajtája, az akut lymphoid leukémia (ALL). Az esetek döntő többségében a betegek teljesen meggyógyulnak, azonban minden ötödik hosszabb-rövidebb idővel a kezelés után kiújul, ekkor azonban már gyógyulás alig remélhető. Dr. Murray D. Norris professzor munkatársaival már korábban felismerte, hogy a daganat kiújulását egy kisszámú sejtcsoport okozza, mely ellenáll az alkalmazott kemoterápiának.

Részletek...
A rák rizikófaktora is a dohányzás

A rák rizikófaktora is a dohányzásÉs a címben írt mondat nem új keletű, mert már Vajda János költőnk is azt írja A jó egészség és hosszú élet titka című, 1886-ban született versében, hogy:

Részletek...
Cékla és a daganatos betegségek Szájhigiéné a kemoterápia alatt Felkészülés a leukémia kezelésre Információk a CML oldalról és klubról Én és a CML
 
 
Szakértők
 
Hematológus válaszol Ha Önnek kérdése van a betegség tüneteiről, a kezelésről, a kezelés következtében fellépő mellékhatásokról, kérdezzen szakértőinktől.
Dr. Bátai Árpád belgyógyász, hematológus főorvos Fővárosi Szent László Kórház
Hematológia és Őssejt-transzplantációs Osztály
Dr. Farkas Péter belgyógyász, hematológus
egyetemi adjunktus
Semmelweis Egyetem III. Belgyógyászati Klinika, Hematológia
Dr. Modok Szabolcs belgyógyász, hematológus
egyetemi adjunktus
Szegedi Tudományegyetem
II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológia, Hematológia
A laboratórium válaszol Ha Önnek kérdése van a betegség citogenetikai, molekuláris követéséről, és a molekuláris genetikai eredmények értelmezéséről kérdezzen szakértőinktől.
Dr. Andrikovics Hajnalka laboratóriumi és molekuláris genetika diagnosztikai szakorvos Országos Vérellátó Szolgálat
Dr. Bödör Csaba molekuláris biológus, tudományos munkatárs Semmelweis Egyetem 1. Patológiai Intézet, Budapest
Centre for Medical Oncology, Barts and The London School of Medicine, London
A pszichológus válaszol Ha Önnek lelki segítségre van szüksége, kérdezzen szakértőnktől!
Ambrus Noémi Lelki betegségek
 
Multimédia
 
 
 
Betegség ABC Tünetkereső
 
 
 
Ok