Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás tovább az orvosmeteorológiához
 
 
Keresés a CML oldalon
 
 

A CML a csontvelői fehérvérsejtek rosszindulatú daganatos megbetegedése. Kialakulásának oka a gének (DNS) szintjén található, az ún. Philadelphia kromoszóma kialakulásával magyarázható. A betegségre leggyakrabban az egyéb okból végzett vérképvizsgálat során derül fény.

1 2 3 4 5 6
 
 
 
 

Kiegészítő kezelés, amely a betegség kezelése során alkalmazott más kezelést egészíti ki. (pl. a daganatos betegségek sebészi megoldása után alkalmazott gyógyszeres, vagy sugárterápia)

 
 

Gyógyító-megelőző céllal vér vagy vérkészítmény bevitele a recipiens érrendszerébe.

 
 

(Ejtsd: anesztetikum). Érzéstelenítő. Olyan gyógyszerek, amelyek bevétele, belégzése a fájdalomérzés elvesztését okozza. Attól függően, hogy hol fejtik ki hatásukat megkülönbözetünk ún. általános és lokális anesztetikumokat. Az általános anesztetikumok a központi idegrendszerre hatnak, alvást eredményeznek.
A helyileg (lokálisan) használt anesztetikumok az érző idegeket bénítják, és az alkalmazott testrészen fejtik ki hatásukat: az adott testrészt érzéketlenné teszik.
Pl. a műtéti altatáshoz általános anesztetikumokat használnak, a kisebb sérülések ellátásakor un. helyi érzéstelenítőket.

 
 

Hörgő.

 
 

A májműködés károsodása kémiai anyagok által. Hepatotoxicitásnak is nevezik.

 
 

Túlműködés

 
 

A rehabilitáció olyan szervezett segítség, amit a társadalom nyújt az egészségében, testi vagy szellemi épségében ideiglenes vagy végleges károsodás miatt fogyatékos személynek, hogy helyreállított vagy megmaradt képességei felhasználásával ismét elfoglalhassa helyét a közösségben.

 
 

A beteg csontvelejében klasszikus citogenetikával, illetve a csontvelejében vagy a vérében FISH-sel a Philadelphia kromoszóma nem mutatható ki.

 
PCR
 

A polimeráz láncreakció (polimerase chain reaction) gyakori rövidítése. Ez egy nagyon érzékeny módszer a BCR-ABL transzkriptumok kimutatására a vérből vagy a csontvelőből. Ezzel a vizsgálattal lehetséges a vérből vagy a csontvelőből a BCR-ABL transzkriptumok jelenlétének és mennyiségének a meghatározása is.

 
 

Műtéti eljárás, amelynek lényege a hónalji nyirokcsomók eltávolítása. Erre a beavatkozásra rosszindulatú, előrehaladott stádiumú emlőrák esetében lehet például szükség.

 
 

Hirtelen fellépő, rövid időn belül kialakuló betegség, heveny elváltozás. Rövidítése: ac.

 
 

Energiaegység, amely - egyebek között - a tápanyagok energia értékének jelölésére szolgál ( 1 kilokalória - kcal - = 4,2 kJ). A szénhidrátok és fehérjék grammonként 4 kcal, a zsírok 9 kcal energiát jelentenek. Az alkohol energiaértéke grammonként 7 kcal.

 
 

(ejtsd: karcinóma)
Rákos megbetegedés jelölésére szolgáló szakkifejezés, amely orvosilag kizárólag a hám eredetű rosszindulatú daganatok megjelölésére használunk. A más típusú szövetből (pl. kötőszövet, idegszövet, izomszövet) kiinduló betegségekre nem vonatkozik. A köznapi nyelvben azonban mindenfajta rosszindulatú daganat megnevezésére szolgál.

 
 

A magzat valamely adott betegsége fennállásának bizonyítására vagy kizárására elvégzett laboratóriumi vagy műszeres vizsgálat.

 
 

Egy betegség tüneteinek és jeleinek csökkenése vagy eltűnése. Részleges remisszióban a rákbetegség néhány, de nem minden tünete és jele tűnik el. Komplett remisszió esetén a rákbetegség minden tünete és jele megszűnt, bár a betegség még mindig jelen lehet a szervezetben.

 
 

Magas vérlemezkeszámmal járó állapot.

 
 

Rákbetegség esetén olyan kromoszóma eltérésre utal, ahol a kromoszómák darabjai letörnek és helyet cserélnek, ezáltal okoznak kóros működést (lásd Philadelphia kromoszóma).

 
 

Az emlőeltávolítás után végzett beavatkozás, melynek során az emlő formáját újra kialakítják illetve helyreállítják. (Emlő rekonstrukció)

 
 

Az őssejt vagy csontvelő transzplantáció után fellépő betegség, melynek során a transzplantált csontvelőből származó donor immun sejtek antitesteket képeznek a gazda (a beteg) szövetei ellen.

 
 

Magában foglalja mindazon törekvéseket, melyek az egészség fejlesztését, megőrzését, illetve egészségkárosodás esetén az egészség mielőbbi visszaállítását, a károsodás további súlyosbodásának kivédését szolgálják.

A prevenció (megelőzés) szintjei:
- elsődleges megelőzés: az egészség általános védelme és támogatása. Célja a megbetegedés, egészségkárosodás megelőzése, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség erősítése.
- másodlagos megelőzés: célja az elváltozás korai felismerése és azonnali hatásos kezelése a manifeszt betegség kivédése és a jó egészségi állapot visszaállítása érdekében (pl. szűrés).
- harmadlagos megelőzés: mindazon intézkedések és tevékenységek, melyek a sérülések és betegségek kapcsán a komplikációk, tartós károsodások, rokkantság kivédését és a gyógyulás időtartamának csökkentését célozzák

 
 
 
Cikkajánló
 
A gyermekkori leukémia kialakulásának lehetséges oka

A gyermekkori leukémia kialakulásának lehetséges okaAusztrál kutatók nemrég számoltak be arról, hogy megtalálták az okát annak, hogy egy gyermekkorban gyakori fehérvérűség miért újul ki a sikeres kezelés ellenére.
Gyermekkorban az egyik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás a fehérvérűség egyik fajtája, az akut lymphoid leukémia (ALL). Az esetek döntő többségében a betegek teljesen meggyógyulnak, azonban minden ötödik hosszabb-rövidebb idővel a kezelés után kiújul, ekkor azonban már gyógyulás alig remélhető. Dr. Murray D. Norris professzor munkatársaival már korábban felismerte, hogy a daganat kiújulását egy kisszámú sejtcsoport okozza, mely ellenáll az alkalmazott kemoterápiának.

Részletek...
A rák rizikófaktora is a dohányzás

A rák rizikófaktora is a dohányzásÉs a címben írt mondat nem új keletű, mert már Vajda János költőnk is azt írja A jó egészség és hosszú élet titka című, 1886-ban született versében, hogy:

Részletek...
Cékla és a daganatos betegségek Szájhigiéné a kemoterápia alatt Felkészülés a leukémia kezelésre Információk a CML oldalról és klubról Én és a CML
 
 
Szakértők
 
Hematológus válaszol Ha Önnek kérdése van a betegség tüneteiről, a kezelésről, a kezelés következtében fellépő mellékhatásokról, kérdezzen szakértőinktől.
Dr. Bátai Árpád belgyógyász, hematológus főorvos Fővárosi Szent László Kórház
Hematológia és Őssejt-transzplantációs Osztály
Dr. Farkas Péter belgyógyász, hematológus
egyetemi adjunktus
Semmelweis Egyetem III. Belgyógyászati Klinika, Hematológia
Dr. Modok Szabolcs belgyógyász, hematológus
egyetemi adjunktus
Szegedi Tudományegyetem
II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológia, Hematológia
A laboratórium válaszol Ha Önnek kérdése van a betegség citogenetikai, molekuláris követéséről, és a molekuláris genetikai eredmények értelmezéséről kérdezzen szakértőinktől.
Dr. Andrikovics Hajnalka laboratóriumi és molekuláris genetika diagnosztikai szakorvos Országos Vérellátó Szolgálat
Dr. Bödör Csaba molekuláris biológus, tudományos munkatárs Semmelweis Egyetem 1. Patológiai Intézet, Budapest
Centre for Medical Oncology, Barts and The London School of Medicine, London
A pszichológus válaszol Ha Önnek lelki segítségre van szüksége, kérdezzen szakértőnktől!
Ambrus Noémi Lelki betegségek
 
Multimédia
 
 
 
Betegség ABC Tünetkereső
 
 
 
Ok