Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás tovább az orvosmeteorológiához
 
 
Keresés a CML oldalon
 
 

A CML a csontvelői fehérvérsejtek rosszindulatú daganatos megbetegedése. Kialakulásának oka a gének (DNS) szintjén található, az ún. Philadelphia kromoszóma kialakulásával magyarázható. A betegségre leggyakrabban az egyéb okból végzett vérképvizsgálat során derül fény.

1 2 3 4 5 6
 
 
 
 

Csontvelő vagy őssejt transzplantáció, ahol a donor a betegnek megfelelő („matched") másik egyén.

 
 

Egy transzamináz enzim a májban. A GPT-t néha SGPT vagy ALT-ként említik. A normális tartomány 5-60 E/L közötti. A májenzimek emelkedett szintje májkárosodás jele lehet.

 
 

A beteg vérmintájában meghatározott fehérvérsejtszám, vörösvértestszám és vérlemezkeszám.

 
 

Az a kóros állapot, amikor folyadék szaporodik fel a hasüregben.

 
 

Nagyon érzékeny vizsgálat, amely megmondja, hogy a BCR-ABL kimutatható-e a vérből vagy a csontvelőből.

 
 

Egy enzim a májban. A SGOT-t néha GOT vagy AST-ként említik. A normális tartomány 5-43 E/L közötti. A májenzimek emelkedett szintje májkárosodás jele lehet.

 
 

(ejtsd: karcinóma)
Rákos megbetegedés jelölésére szolgáló szakkifejezés, amely orvosilag kizárólag a hám eredetű rosszindulatú daganatok megjelölésére használunk. A más típusú szövetből (pl. kötőszövet, idegszövet, izomszövet) kiinduló betegségekre nem vonatkozik. A köznapi nyelvben azonban mindenfajta rosszindulatú daganat megnevezésére szolgál.

 
 

Olyan gyógyszerkészítmény, amely allergiát kiváltó anyaggal szembeni immunválasz azonosítására vagy specifikus megváltoztatására szolgál.

 
 

Olyan sejt, amiből a többi vérsejtféleség kifejlődhet.

 
 

Olyan orvosi eljárás, kisebb műtéti beavatkozás, melynek során a test sejtjeiből, szöveteiből mintát vesznek. A szövetet gyakran mikroszkóp alatt vagy molekuláris biológiai technikákkal vizsgálják. Ezzel a módszerrel megállapítható, hogy a szervezetben lévő daganat rosszindulatú-e.


Néhány típusa:
- Aspirációs biopsia (tűbiopsia)
- kefebiopsia a sérült vagy érintett felületről finom kefével történő mintavétel chorionbiopsia (hasfalon keresztül történő) mintavétel a terhesség idején
- tűbiopsia vékony tűvel a bőr átszúrásával mélyebb rétegből történő szövettani mintavétel

 
 

Ráksejteket pusztító hatású.

 
PCR
 

A polimeráz láncreakció (polimerase chain reaction) gyakori rövidítése. Ez egy nagyon érzékeny módszer a BCR-ABL transzkriptumok kimutatására a vérből vagy a csontvelőből. Ezzel a vizsgálattal lehetséges a vérből vagy a csontvelőből a BCR-ABL transzkriptumok jelenlétének és mennyiségének a meghatározása is.

 
 

Az ALL a leukémiák egyik, gyorsan kialakuló formája. A betegség a vérképzőrendszerből indul ki. Jellemzője, hogy a vérben a fehérvérsejtek éretlen, normális védekező működésre képtelen formái felszaporodnak, és a normál működésű sejteket visszaszorítják.

 
 

Az írásképesség elvesztése.

 
 

Szteránvázas vegyület, amely minden emberi és állati sejtben megtalálható. Különösen nagy mennyiségben fordul elő egyes szervekben, pl.: a mellékvesében, idegrendszerben. A koleszterint a szervezet a májban állítja elő és a sejthártyák felépítésében van fontos szerepe, sokféle hormon szintézisének kiindulási anyaga.

 
 

Leggyakrabban a bőrben és a bőr alatti kötőszövetben előforduló vér- vagy nyirokérgomolyagból álló, változó nagyságú daganat. Előfordulhatnak a belső szervekben is (agyi-, tüdőangióma).

 
 

A beszéd vagy beszélőképesség elvesztése.

 
 

Olyan vérsejt, amiben nincs haemoglobin. A fehérvérsejteket a csontvelő termeli és az immunrendszer részeként a fertőzések és más betegségek leküzdésében játszanak szerepet.

 
 

A csontvelő sejttermelő képességének csökkenése, ami elsősorban a neutrophilokat és a vérlemezkéket érinti.

 
 

Kezelések és támogató szolgáltatások, amelyeknek szándéka elsősorban a fájdalom és szenvedés csillapítása, és nem a betegség gyógyítása.
Palliatív terápia lehet a tumorok megkissebbítését célzó sebészeti ellátás vagy sugárkezelés, és emellett az életminőség fejlesztése. A palliatív szolgáltatások kiterjednek a beteg pszichológiai és vallási szükségleteinek ellátására és a haldokló beteg és hozzátartozóinak támogatására.

 
 
 
Cikkajánló
 
A gyermekkori leukémia kialakulásának lehetséges oka

A gyermekkori leukémia kialakulásának lehetséges okaAusztrál kutatók nemrég számoltak be arról, hogy megtalálták az okát annak, hogy egy gyermekkorban gyakori fehérvérűség miért újul ki a sikeres kezelés ellenére.
Gyermekkorban az egyik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás a fehérvérűség egyik fajtája, az akut lymphoid leukémia (ALL). Az esetek döntő többségében a betegek teljesen meggyógyulnak, azonban minden ötödik hosszabb-rövidebb idővel a kezelés után kiújul, ekkor azonban már gyógyulás alig remélhető. Dr. Murray D. Norris professzor munkatársaival már korábban felismerte, hogy a daganat kiújulását egy kisszámú sejtcsoport okozza, mely ellenáll az alkalmazott kemoterápiának.

Részletek...
A rák rizikófaktora is a dohányzás

A rák rizikófaktora is a dohányzásÉs a címben írt mondat nem új keletű, mert már Vajda János költőnk is azt írja A jó egészség és hosszú élet titka című, 1886-ban született versében, hogy:

Részletek...
Cékla és a daganatos betegségek Szájhigiéné a kemoterápia alatt Felkészülés a leukémia kezelésre Információk a CML oldalról és klubról Én és a CML
 
 
Szakértők
 
Hematológus válaszol Ha Önnek kérdése van a betegség tüneteiről, a kezelésről, a kezelés következtében fellépő mellékhatásokról, kérdezzen szakértőinktől.
Dr. Bátai Árpád belgyógyász, hematológus főorvos Fővárosi Szent László Kórház
Hematológia és Őssejt-transzplantációs Osztály
Dr. Farkas Péter belgyógyász, hematológus
egyetemi adjunktus
Semmelweis Egyetem III. Belgyógyászati Klinika, Hematológia
Dr. Modok Szabolcs belgyógyász, hematológus
egyetemi adjunktus
Szegedi Tudományegyetem
II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológia, Hematológia
A laboratórium válaszol Ha Önnek kérdése van a betegség citogenetikai, molekuláris követéséről, és a molekuláris genetikai eredmények értelmezéséről kérdezzen szakértőinktől.
Dr. Andrikovics Hajnalka laboratóriumi és molekuláris genetika diagnosztikai szakorvos Országos Vérellátó Szolgálat
Dr. Bödör Csaba molekuláris biológus, tudományos munkatárs Semmelweis Egyetem 1. Patológiai Intézet, Budapest
Centre for Medical Oncology, Barts and The London School of Medicine, London
A pszichológus válaszol Ha Önnek lelki segítségre van szüksége, kérdezzen szakértőnktől!
Ambrus Noémi Lelki betegségek
 
Multimédia
 
 
 
Betegség ABC Tünetkereső
 
 
 
Ok