Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás tovább az orvosmeteorológiához
 
 
Keresés a CML oldalon
 
 

A CML a csontvelői fehérvérsejtek rosszindulatú daganatos megbetegedése. Kialakulásának oka a gének (DNS) szintjén található, az ún. Philadelphia kromoszóma kialakulásával magyarázható. A betegségre leggyakrabban az egyéb okból végzett vérképvizsgálat során derül fény.

1 2 3 4 5 6
 
 
 
 

Áthidaló, elkerülő műtét. Elzáródott vagy beszűkült artériás érszakasz keringésének helyreállítására szolgáló sebészi eljárás. Mesterséges érszakaszt (érprotézis) vagy a beteg saját vénájának egy darabját ültetik be a károsodott érszakasz helyére vagy mellé. Ezt a beavatkozást végezhetik a szív koszorús ereinek elzáródásakor (koronária-bypass), de bármely más ér beszűlülése vagy elzáródása esetén is.

 
 

A diabétesszel foglakozó orvostudományág.

 
 

A sejtet elpusztító anyag, szer.

 
 

Egy régi rákellenes gyógyszer. Újonnan diagnosztizált CML-es betegekben gyakorta használják a fehérvérsejtek számának csökkentésére. Nagyon ritkán eredményez citogenetikai remissziót. Kereskedelmi neve Litalir.

 
 

Az agyban keletkező daganattípus. (a csillag alakú sejtekből indul ki.)

 
 

Rákbetegség esetén olyan kromoszóma eltérésre utal, ahol a kromoszómák darabjai letörnek és helyet cserélnek, ezáltal okoznak kóros működést (lásd Philadelphia kromoszóma).

 
 

A Fluoreszcens In Situ Hibridizáció rövidítése. A vér vagy a csontvelő sejtjeinek CML-re jellemző kromoszóma rendellenességeinek vizsgálatára alkalmas DNS próbákon alapuló módszer. FISH során rendszerint 200 interfázisú sejtet vizsgálnak, ezért érzékenyebb, mint a klasszikus citogenetikai vizsgálat. FISH esetén nincs szükség osztódó vagy metafázisban lévő sejtekre.

 
 

A Philadelphia pozitív sejtek arányának 35-95% közé csökkenése a CML-es betegben.

 
 

A CML-es beteg vérében vagy csontvelejében a Philadelphia kromószómák újbóli megjelenése, vagy jelentős, 30%-ot meghaladó emelkedése.

 
 

A CML (krónikus mieloid leukémia) természetes lefolyására általában három fázis jellemző: a krónikus, az akcelerált és a blasztos. A második, átmeneti fázist hívjuk akcelerált fázisnak és általában 6-9 hónapig tart. Az akcelerált fázis nem jelenik meg minden betegben, mert néhány esetben a krónikus fázisú CML közvetlenül blastos fázisba megy át. Az akcelerált fázisra az emelkedett fehérvérsejtszám jellemző és a következő jegyek is előfordulhatnak: 20% feletti bazophil sejt arány, 7 g/L-es vagy alacsonyabb haemoglobin szint, 100000/mikroL vagy az alatti vérlemezkeszám és 15-30% myeloblast. Myelofibrosis és/vagy új klón megjelenése az akcelerált fázisba való progressziót jelezheti.

 
 

Egy régi rákellenes gyógyszer. Újonnan diagnosztizált CML-es betegekben gyakorta használják a fehérvérsejtek számának csökkentésére. Nagyon ritkán eredményez citogenetikai remissziót. Hatóanyaga a hydroxiurea.

 
 

Sejt, amely a tüdőből a többi szervhez szállítja az oxigént.

 
 

A vérmintában lévő neutrophil sejtek száma. Kiszámításához a fehérvérsejtek számát kell megszorozni a neutrophil és pálca sejtek arányának összegével. A pálca sejtek aránya általában nagyon alacsony vagy éppen nulla, így a pálcák arányának kihagyásával is meglehetősen pontos ANSZ számítható. Az ANSZ 1000/mikroL alá csökkenése akár az adott gyógyszeres kezelés felfüggesztéséhez vezethet, azért hogy így időt biztosítsunk a neutrophil szám rendeződéséhez. Az alacsony ANSZ mellett a beteg fertőzést kaphat, hiszen kevesebb van azokból a sejtekből (neutrophil sejtek), melyek a fertőzések leküzdéséért felelősek.

 
 

Vörösvértest, magyar rövidítése VVT, angol rövidítése RBC (red blood cell).

 
 

A DNS azon szakasza, mely egy adott fehérje szintézisét kódolja vagy más gének működését szabályozza. A gén az öröklődés genetikai alapja, helye egy kromoszómán belül pontosan lokalizálható.

 
 

Lásd a haematológiai remissziónál. (angol rövidítése: CHR)

 
BNO
 

Betegségek Nemzetközi Osztályozása
Kódrendszer, amelyet a betegségek, jelek, tünetek, és az egészségügyi ellátást indokló egyéb okok azonosítására hoztak létre 1893-ban. A kódrendszert a világon számos ország elfogadta és használja. 1948 óta a WHO tartja karban és az orvostudomány változásainak megfelelően - kb. 10 évente újabb változatokat adnak ki.

 
 

A hormonok olyan jelhordozó molekulák (kémiai hírvivők, transzmitterek), amelyek befolyásolni képesek más sejtek működését, ezáltal az élőlények életfolyamatait szabályozzák.

A hormonokat a belső elválasztású mirigyek termelik. Ez a váladék a vérbe ömlik. A hormon a vérben oldott állapotban lévő vegyi anyag. Hatását kifejtve nem raktározódik, hanem kiürül a szervezetből nagymértékben vizelettel, kismértékben széklettel.

 
 

Kóroktan. A betegségek eredetével, azok kialakulásának okaival foglalkozó, azt tanulmányozó tudomány.

 
 

Orvosi eszköz. Olyan vékony, merev, vagy hajlékony, világítással és optikával ellátott cső, amelyen keresztül a szervek vizsgálatára alkalmas.

 
 
 
Cikkajánló
 
A gyermekkori leukémia kialakulásának lehetséges oka

A gyermekkori leukémia kialakulásának lehetséges okaAusztrál kutatók nemrég számoltak be arról, hogy megtalálták az okát annak, hogy egy gyermekkorban gyakori fehérvérűség miért újul ki a sikeres kezelés ellenére.
Gyermekkorban az egyik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás a fehérvérűség egyik fajtája, az akut lymphoid leukémia (ALL). Az esetek döntő többségében a betegek teljesen meggyógyulnak, azonban minden ötödik hosszabb-rövidebb idővel a kezelés után kiújul, ekkor azonban már gyógyulás alig remélhető. Dr. Murray D. Norris professzor munkatársaival már korábban felismerte, hogy a daganat kiújulását egy kisszámú sejtcsoport okozza, mely ellenáll az alkalmazott kemoterápiának.

Részletek...
A rák rizikófaktora is a dohányzás

A rák rizikófaktora is a dohányzásÉs a címben írt mondat nem új keletű, mert már Vajda János költőnk is azt írja A jó egészség és hosszú élet titka című, 1886-ban született versében, hogy:

Részletek...
Cékla és a daganatos betegségek Szájhigiéné a kemoterápia alatt Felkészülés a leukémia kezelésre Információk a CML oldalról és klubról Én és a CML
 
 
Szakértők
 
Hematológus válaszol Ha Önnek kérdése van a betegség tüneteiről, a kezelésről, a kezelés következtében fellépő mellékhatásokról, kérdezzen szakértőinktől.
Dr. Bátai Árpád belgyógyász, hematológus főorvos Fővárosi Szent László Kórház
Hematológia és Őssejt-transzplantációs Osztály
Dr. Farkas Péter belgyógyász, hematológus
egyetemi adjunktus
Semmelweis Egyetem III. Belgyógyászati Klinika, Hematológia
Dr. Modok Szabolcs belgyógyász, hematológus
egyetemi adjunktus
Szegedi Tudományegyetem
II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológia, Hematológia
A laboratórium válaszol Ha Önnek kérdése van a betegség citogenetikai, molekuláris követéséről, és a molekuláris genetikai eredmények értelmezéséről kérdezzen szakértőinktől.
Dr. Andrikovics Hajnalka laboratóriumi és molekuláris genetika diagnosztikai szakorvos Országos Vérellátó Szolgálat
Dr. Bödör Csaba molekuláris biológus, tudományos munkatárs Semmelweis Egyetem 1. Patológiai Intézet, Budapest
Centre for Medical Oncology, Barts and The London School of Medicine, London
A pszichológus válaszol Ha Önnek lelki segítségre van szüksége, kérdezzen szakértőnktől!
Ambrus Noémi Lelki betegségek
 
Multimédia
 
 
 
Betegség ABC Tünetkereső
 
 
 
Ok