Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás tovább az orvosmeteorológiához
 
 
Keresés a CML oldalon
 
 

A CML a csontvelői fehérvérsejtek rosszindulatú daganatos megbetegedése. Kialakulásának oka a gének (DNS) szintjén található, az ún. Philadelphia kromoszóma kialakulásával magyarázható. A betegségre leggyakrabban az egyéb okból végzett vérképvizsgálat során derül fény.

1 2 3 4 5 6
 
 
 
 

Olyan műtét vagy orvosi beavatkozás, ami nem igényel kórházi befekvést, hanem járóbetegként elvégezhető, a beavatkozás után a beteg azonnal hazamehet.

 
 

A falósejtek egyik fajtája, festődése alapján lehet basophil, eosinophil vagy neutrophil.

 
 

A diabétesszel foglakozó orvostudományág.

 
 

Növekedési fator, granulocyta kolónia stimuláló faktor, ami a kemoterápia/IM okozta nagyon alacsony neutrofil szám kialakulását megelőzheti. Hatóanyaga a filgrastim.

 
 

Az emlőeltávolítás után végzett beavatkozás, melynek során az emlő formáját újra kialakítják illetve helyreállítják. (Emlő rekonstrukció)

 
 

A haldokló beteg gondozása. Célja a hosszú lefolyású, halálhoz vezető betegségben szenvedő személy testi, lelki ápolása, gondozása, életminőségének javítása, szenvedéseinek enyhítése és emberi méltóságának haláláig való megőrzése.

 
 

A vizsgált egyén kórelőzményének, panaszainak, tüneteinek, leleteinek összessége. A különböző betegségek fennállási valószínűségének becslése szempontjából a profil egyes elemeinek a jelentősége változó, azaz az egyes panaszok, tünetek, leletek különböző betegségek szempontjából más-más információ értékkel bírnak.

 
 

Az érrendszer röntgenvizsgálata. Ahhoz, hogy a röntgenfilmen láthatóvá tegyék az ereket, a kép elkészítése előtt kontrasztanyagot fecskendeznek az érbe.

 
 

A kromoszómák abnormális változása, ami gyakorta a betegség progressziójára utal.

 
 

Az emlődaganat sebészi megoldása során az emlőből csak a daganatot távolítják el és nem az egész emlőt.

 
 

Lsd. metasztázis.

 
 

Valamely szerv egészének sebészeti eltávolítása.

 
 

Emberi vér valamely alkotóelemét tartalmazó gyógyszerkészítmény, amelyet emberi vérből vagy vérplazmából iparilag állítanak elő (pl. albumin, véralvadási faktorok és immunglobulinok), ide nem értve a teljes emberi vért, a vérplazmát és a vértestek koncentrátumát.

 
 

Világméretű járvány. Pandémiaként jelentkező klasszikus fertőző betegségek a kolera, az influenza, a pestis, és az utóbbi években a HIV/AIDS.

 
 

Összehasonlító epidemiológiai vizsgálatokban egyének azon csoportja, amely viszonyítási alapul szolgál azáltal, hogy tagjai mentesek - a vizsgálat típusától függően - a vizsgált betegségtől, expozíciótól, illetve mert a beavatkozás nem terjedt ki a tagjaira (eset-kontroll, kohorsz, intervenciós vizsgálatok). A kontroll-csoport szerepéből következik, hogy megfelelő kiválasztása alapvető jelentőségű a vizsgálati eredmények hitelességének biztosításához.

 
 

CML esetén arra utal, hogy a csontvelőben bizonyos sejtek nagyon felszaporodtak. A hypercelluláris csontvelő nagyon gyakori a diagnóziskor és az IM kezelés kezdetén CML-es betegekben.

 
 

Az összes élő (patogén és apatogén) mikroorganizmustól mentes.

 
 

A légutak (légcső, hörgők) vizsgálathoz használt orvosi műszer. A készülék hajlékony optikai lencsével, világítással rendelkezik.

 
 

Az a tudomány és orvosi szakágazat, mely a belső vagy hormonális elválasztással és azok élettani, valamint kóros vonatkozásaival foglalkozik.

 
 

Az egyén teljes génállománya.

 
 
 
Cikkajánló
 
A gyermekkori leukémia kialakulásának lehetséges oka

A gyermekkori leukémia kialakulásának lehetséges okaAusztrál kutatók nemrég számoltak be arról, hogy megtalálták az okát annak, hogy egy gyermekkorban gyakori fehérvérűség miért újul ki a sikeres kezelés ellenére.
Gyermekkorban az egyik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás a fehérvérűség egyik fajtája, az akut lymphoid leukémia (ALL). Az esetek döntő többségében a betegek teljesen meggyógyulnak, azonban minden ötödik hosszabb-rövidebb idővel a kezelés után kiújul, ekkor azonban már gyógyulás alig remélhető. Dr. Murray D. Norris professzor munkatársaival már korábban felismerte, hogy a daganat kiújulását egy kisszámú sejtcsoport okozza, mely ellenáll az alkalmazott kemoterápiának.

Részletek...
A rák rizikófaktora is a dohányzás

A rák rizikófaktora is a dohányzásÉs a címben írt mondat nem új keletű, mert már Vajda János költőnk is azt írja A jó egészség és hosszú élet titka című, 1886-ban született versében, hogy:

Részletek...
Cékla és a daganatos betegségek Szájhigiéné a kemoterápia alatt Felkészülés a leukémia kezelésre Információk a CML oldalról és klubról Én és a CML
 
 
Szakértők
 
Hematológus válaszol Ha Önnek kérdése van a betegség tüneteiről, a kezelésről, a kezelés következtében fellépő mellékhatásokról, kérdezzen szakértőinktől.
Dr. Bátai Árpád belgyógyász, hematológus főorvos Fővárosi Szent László Kórház
Hematológia és Őssejt-transzplantációs Osztály
Dr. Farkas Péter belgyógyász, hematológus
egyetemi adjunktus
Semmelweis Egyetem III. Belgyógyászati Klinika, Hematológia
Dr. Modok Szabolcs belgyógyász, hematológus
egyetemi adjunktus
Szegedi Tudományegyetem
II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológia, Hematológia
A laboratórium válaszol Ha Önnek kérdése van a betegség citogenetikai, molekuláris követéséről, és a molekuláris genetikai eredmények értelmezéséről kérdezzen szakértőinktől.
Dr. Andrikovics Hajnalka laboratóriumi és molekuláris genetika diagnosztikai szakorvos Országos Vérellátó Szolgálat
Dr. Bödör Csaba molekuláris biológus, tudományos munkatárs Semmelweis Egyetem 1. Patológiai Intézet, Budapest
Centre for Medical Oncology, Barts and The London School of Medicine, London
A pszichológus válaszol Ha Önnek lelki segítségre van szüksége, kérdezzen szakértőnktől!
Ambrus Noémi Lelki betegségek
 
Multimédia
 
 
 
Betegség ABC Tünetkereső
 
 
 
Ok