Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás tovább az orvosmeteorológiához
 
 
Keresés a CML oldalon
 
 

A CML a csontvelői fehérvérsejtek rosszindulatú daganatos megbetegedése. Kialakulásának oka a gének (DNS) szintjén található, az ún. Philadelphia kromoszóma kialakulásával magyarázható. A betegségre leggyakrabban az egyéb okból végzett vérképvizsgálat során derül fény.

1 2 3 4 5 6
 
 
 
 

A donortól származó nyiroksejtek immunválaszt indítanak a beteg szervezetében megbújó leukémiás sejtek ellen és azokat elpusztítják.

 
 

A szervezet által termelt fehérjék. Az enzimek a szervezet működéséhez, élettevékenységéhez szükséges biokémiai folyamatokban, reakciókban működnek közre.

 
 

Járvány

 
 

A beszéd vagy beszélőképesség elvesztése.

 
 

Mikor kétfajta hatóanyagot kombinálnak, és egy tabletta bevételével két különböző gyógyszert juttatunk a szervezetbe.

 
 

Emberi szervezetben a rákkeltők által okozott sejt- vagy molekuláris szinten megjelenő, a sejtek programjában bekövetkezett változásokat jelentő mutációk kimutatására alkalmas vizsgálat.

 
 

A donortól származó vérlemezkék beadását jelenti annak a betegnek, akinek a vérlemezkeszáma nagyon alacsony.

 
 

1. Belső elválasztás, leggyakrabban a szisztémás keringésbe; belső elválasztásra vonatkozó, belső elválasztású. Vö. paracrin.
2. Kivezetőjárat nélküli mirigy belső vagy hormonális szekréciója.
3. Olyan mirigyet jelöl, mely belső elválasztást végez.

 
 

A eozinofil sejtek száma megemelkedett a vérben vagy a csontvelőben.

 
 

A betegnek a klasszikus citogenetikai vizsgálat során meghatározott kromoszóma-állománya.

 
 

A polipeptid szerkezetû hormont a hasnyálmirigy béta sejtjei termelik. Az inzulin 6000 dalton körüli molekulatömegû polipeptid. 2 láncból áll, amelyeket diszulfid-hidak kapcsolnak össze. Az A-lánc 21, a B-lánc 30 aminosavat tartalmaz. A különbözõ fajok inzulinja között aránylag kicsi a különbség. A szarvasmarha inzulin 3, a sertés inzulin csupán 1 aminosavban tér el az emberi inzulin összetételétõl.

 
 

Az akut mieloid leukémia a leukémiák olyan típusa, amely a csontvelőben képződő fehérvérsejtek egyik fajtájának, az ún. mieloid típusú sejteknek a kóros átalakulása. A betegség gyorsan lép fel és zajlik.

 
 

Olyan korai stádiumban lévő daganat orvosi elnevezése, amelyre jellemző, hogy csak azokra a sejtekre terjed ki, ahonnan kiindult, tehát nem terjedt át a szomszédos szövetekre. Általában jól gyógyítható.

 
 

Kezelések és támogató szolgáltatások, amelyeknek szándéka elsősorban a fájdalom és szenvedés csillapítása, és nem a betegség gyógyítása.
Palliatív terápia lehet a tumorok megkissebbítését célzó sebészeti ellátás vagy sugárkezelés, és emellett az életminőség fejlesztése. A palliatív szolgáltatások kiterjednek a beteg pszichológiai és vallási szükségleteinek ellátására és a haldokló beteg és hozzátartozóinak támogatására.

 
 

A Philadelphia pozitív sejtek arányának 35% alá csökkenése a CML-es betegben. (angol rövidítése: MCyR)

 
PCR
 

A polimeráz láncreakció (polimerase chain reaction) gyakori rövidítése. Ez egy nagyon érzékeny módszer a BCR-ABL transzkriptumok kimutatására a vérből vagy a csontvelőből. Ezzel a vizsgálattal lehetséges a vérből vagy a csontvelőből a BCR-ABL transzkriptumok jelenlétének és mennyiségének a meghatározása is.

 
 

Éretlen fehérvérsejtek a csontvelőben, melyek normális esetben a vérben nem találhatók meg. Néha myeloblastként említik őket. Normális esetben 0% blast van a perifériás vérben és 0-5% a csontvelőben. 15% vagy annál több blast a vérben vagy a csontvelőben a CML akcelerált fázisát jelzi. 30% vagy annál több blast a vérben vagy a csontvelőben a blastos krízist, a CML végső fázisát jelzi.

 
 

Vörösvértest, magyar rövidítése VVT, angol rövidítése RBC (red blood cell).

 
 

A húgycső és a húgyhólyag endoszkóppal történő vizsgálata. Ennek során a cisztoszkópot, ami egy vékony, világító eszköz, bevezetik a húgycsőbe. A cisztoszkóp alkalmas szövetminta vételre is. A minta mikroszkópos vizsgálatával megállapítható, hogy fennáll-e betegség, illetve kóros elváltozás.

 
 

Olyan sejt, amiből a többi vérsejtféleség kifejlődhet.

 
 
 
Cikkajánló
 
A gyermekkori leukémia kialakulásának lehetséges oka

A gyermekkori leukémia kialakulásának lehetséges okaAusztrál kutatók nemrég számoltak be arról, hogy megtalálták az okát annak, hogy egy gyermekkorban gyakori fehérvérűség miért újul ki a sikeres kezelés ellenére.
Gyermekkorban az egyik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás a fehérvérűség egyik fajtája, az akut lymphoid leukémia (ALL). Az esetek döntő többségében a betegek teljesen meggyógyulnak, azonban minden ötödik hosszabb-rövidebb idővel a kezelés után kiújul, ekkor azonban már gyógyulás alig remélhető. Dr. Murray D. Norris professzor munkatársaival már korábban felismerte, hogy a daganat kiújulását egy kisszámú sejtcsoport okozza, mely ellenáll az alkalmazott kemoterápiának.

Részletek...
A rák rizikófaktora is a dohányzás

A rák rizikófaktora is a dohányzásÉs a címben írt mondat nem új keletű, mert már Vajda János költőnk is azt írja A jó egészség és hosszú élet titka című, 1886-ban született versében, hogy:

Részletek...
Cékla és a daganatos betegségek Szájhigiéné a kemoterápia alatt Felkészülés a leukémia kezelésre Információk a CML oldalról és klubról Én és a CML
 
 
Szakértők
 
Hematológus válaszol Ha Önnek kérdése van a betegség tüneteiről, a kezelésről, a kezelés következtében fellépő mellékhatásokról, kérdezzen szakértőinktől.
Dr. Bátai Árpád belgyógyász, hematológus főorvos Fővárosi Szent László Kórház
Hematológia és Őssejt-transzplantációs Osztály
Dr. Farkas Péter belgyógyász, hematológus
egyetemi adjunktus
Semmelweis Egyetem III. Belgyógyászati Klinika, Hematológia
Dr. Modok Szabolcs belgyógyász, hematológus
egyetemi adjunktus
Szegedi Tudományegyetem
II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológia, Hematológia
A laboratórium válaszol Ha Önnek kérdése van a betegség citogenetikai, molekuláris követéséről, és a molekuláris genetikai eredmények értelmezéséről kérdezzen szakértőinktől.
Dr. Andrikovics Hajnalka laboratóriumi és molekuláris genetika diagnosztikai szakorvos Országos Vérellátó Szolgálat
Dr. Bödör Csaba molekuláris biológus, tudományos munkatárs Semmelweis Egyetem 1. Patológiai Intézet, Budapest
Centre for Medical Oncology, Barts and The London School of Medicine, London
A pszichológus válaszol Ha Önnek lelki segítségre van szüksége, kérdezzen szakértőnktől!
Ambrus Noémi Lelki betegségek
 
Multimédia
 
 
 
Betegség ABC Tünetkereső
 
 
 
Ok