Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás tovább az orvosmeteorológiához
 
 
Keresés a CML oldalon
 
 

A CML a csontvelői fehérvérsejtek rosszindulatú daganatos megbetegedése. Kialakulásának oka a gének (DNS) szintjén található, az ún. Philadelphia kromoszóma kialakulásával magyarázható. A betegségre leggyakrabban az egyéb okból végzett vérképvizsgálat során derül fény.

1 2 3 4 5 6
 
 
 
 

Biológiai anyagból (vér, vizelet) a munkakörnyezetben előforduló anyagok vagy metabolitjaiknak, illetőleg hatásuknak rendszeres mennyiségi meghatározása és regisztrálása.

 
 

A magi DNS egyszálú szerveződési formája, mely a sejtosztódás M-fázisára jellemző. Az emberi testi (szomatikus, nem-ivari) sejtjeiben 46 kromoszóma található, 23 párba rendeződve. Ebből egy pár, a nemi kromoszómapár határozza meg az egyén nemét (nőknél XX, férfiaknál XY).

 
 

Az antioxidánsok olyan anyagok, melyek megakadályozzák vagy korlátozzák az oxidációt. Az oxidáció az a folyamat, amikor egy anyag oxigénnel egyesül. Az oxigén noha elengedhetetlen az élethez, egy nagyon reaktív elem. A vas az oxidációnak köszönhetően kezd el rozsdásodni, ami aztán fokozatosan el is pusztítja. Szervezetünkben is hasonló folyamat játszódik le; lassan tönkremennek, elpusztulnak a sejtjeink, mi pedig megöregszünk.

 
 

A szívműködés elernyedési szakasza.

 
 

Kóros étvágytalanság.

 
 

A donortól származó nyiroksejtek immunválaszt indítanak a beteg szervezetében megbújó leukémiás sejtek ellen és azokat elpusztítják.

 
 

Nagyon érzékeny vizsgálat, amely megmondja, hogy a BCR-ABL kimutatható-e a vérből vagy a csontvelőből.

 
 

A beszéd vagy beszélőképesség elvesztése.

 
 

A fehérjék az aminosavak különböző kombinációi. A fehérje nem energiaforrás, hanem a sejtek, izmok, bőr, belső szervek stb. legfontosabb építőelme.

 
 

A csontvelő aspiráció rövidítése.

 
 

A rehabilitáció olyan szervezett segítség, amit a társadalom nyújt az egészségében, testi vagy szellemi épségében ideiglenes vagy végleges károsodás miatt fogyatékos személynek, hogy helyreállított vagy megmaradt képességei felhasználásával ismét elfoglalhassa helyét a közösségben.

 
 

Csontvelő sejttermelő képességét csökkentő tulajdonságú.

 
 

A Magyar Gyógyszerkönyvben vagy a Szabványos Vényminta Gyűjteményben meghatározott összetételű és minőségű készítmény, melyet ezen előírások alapján gyártanak, nyilvántartanak és forgalmaznak.

 
 

A célzott terápiás gyógyszereket a daganatok kezelésére használják. Jellemzőjük, hogy szelektívebben hatnak a daganatra, mint a klasszikus kemoterápiás szerek, amelyek gyakran az egészséges sejteket is károsítják. Gyakran a klasszikus rákgyógyításban használt szerekkel együtt alkalmazzák őket. Fontos megjegyezni, hogy nem mindenki szedheti ezeket a gyógyszereket és minden daganat esetében szabad alkalmazni: erről az onkoteam (daganatos betegségeket gyógyító orvos csapat) dönt.

 
 

A bőr rosszindulatú daganatos elváltozása. Kialakulásában fontos szerepe lehet a bőrt tartósan érő külső hatásoknak és ingereknek. (pl. vegyszerek, erős napsugárzás). Mivel a bőr daganatai szabad szemmel is korán felismerhetők és az esetek többségében idejében kezelhetők. Gyanús elváltozás felfedezése esetén, keressük fel orvosunkat.

 
 

Egy betegség tüneteinek és jeleinek csökkenése vagy eltűnése. Részleges remisszióban a rákbetegség néhány, de nem minden tünete és jele tűnik el. Komplett remisszió esetén a rákbetegség minden tünete és jele megszűnt, bár a betegség még mindig jelen lehet a szervezetben.

 
 

Olyan orvosi eljárás, kisebb műtéti beavatkozás, melynek során a test sejtjeiből, szöveteiből mintát vesznek. A szövetet gyakran mikroszkóp alatt vagy molekuláris biológiai technikákkal vizsgálják. Ezzel a módszerrel megállapítható, hogy a szervezetben lévő daganat rosszindulatú-e.


Néhány típusa:
- Aspirációs biopsia (tűbiopsia)
- kefebiopsia a sérült vagy érintett felületről finom kefével történő mintavétel chorionbiopsia (hasfalon keresztül történő) mintavétel a terhesség idején
- tűbiopsia vékony tűvel a bőr átszúrásával mélyebb rétegből történő szövettani mintavétel

 
 

A vérerek belső falának felépítésében részt vevő sejtek, melyek fontos szerepet töltenek be az erek növekedésében és működésében.

 
 

Szteránvázas vegyület, amely minden emberi és állati sejtben megtalálható. Különösen nagy mennyiségben fordul elő egyes szervekben, pl.: a mellékvesében, idegrendszerben. A koleszterint a szervezet a májban állítja elő és a sejthártyák felépítésében van fontos szerepe, sokféle hormon szintézisének kiindulási anyaga.

 
 

CML-ben és más betegségekben, így például rákbetegségben használt szer.

 
 
 
Cikkajánló
 
A gyermekkori leukémia kialakulásának lehetséges oka

A gyermekkori leukémia kialakulásának lehetséges okaAusztrál kutatók nemrég számoltak be arról, hogy megtalálták az okát annak, hogy egy gyermekkorban gyakori fehérvérűség miért újul ki a sikeres kezelés ellenére.
Gyermekkorban az egyik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás a fehérvérűség egyik fajtája, az akut lymphoid leukémia (ALL). Az esetek döntő többségében a betegek teljesen meggyógyulnak, azonban minden ötödik hosszabb-rövidebb idővel a kezelés után kiújul, ekkor azonban már gyógyulás alig remélhető. Dr. Murray D. Norris professzor munkatársaival már korábban felismerte, hogy a daganat kiújulását egy kisszámú sejtcsoport okozza, mely ellenáll az alkalmazott kemoterápiának.

Részletek...
A rák rizikófaktora is a dohányzás

A rák rizikófaktora is a dohányzásÉs a címben írt mondat nem új keletű, mert már Vajda János költőnk is azt írja A jó egészség és hosszú élet titka című, 1886-ban született versében, hogy:

Részletek...
Cékla és a daganatos betegségek Szájhigiéné a kemoterápia alatt Felkészülés a leukémia kezelésre Információk a CML oldalról és klubról Én és a CML
 
 
Szakértők
 
Hematológus válaszol Ha Önnek kérdése van a betegség tüneteiről, a kezelésről, a kezelés következtében fellépő mellékhatásokról, kérdezzen szakértőinktől.
Dr. Bátai Árpád belgyógyász, hematológus főorvos Fővárosi Szent László Kórház
Hematológia és Őssejt-transzplantációs Osztály
Dr. Farkas Péter belgyógyász, hematológus
egyetemi adjunktus
Semmelweis Egyetem III. Belgyógyászati Klinika, Hematológia
Dr. Modok Szabolcs belgyógyász, hematológus
egyetemi adjunktus
Szegedi Tudományegyetem
II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológia, Hematológia
A laboratórium válaszol Ha Önnek kérdése van a betegség citogenetikai, molekuláris követéséről, és a molekuláris genetikai eredmények értelmezéséről kérdezzen szakértőinktől.
Dr. Andrikovics Hajnalka laboratóriumi és molekuláris genetika diagnosztikai szakorvos Országos Vérellátó Szolgálat
Dr. Bödör Csaba molekuláris biológus, tudományos munkatárs Semmelweis Egyetem 1. Patológiai Intézet, Budapest
Centre for Medical Oncology, Barts and The London School of Medicine, London
A pszichológus válaszol Ha Önnek lelki segítségre van szüksége, kérdezzen szakértőnktől!
Ambrus Noémi Lelki betegségek
 
Multimédia
 
 
 
Betegség ABC Tünetkereső
 
 
 
Ok