Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás tovább az orvosmeteorológiához
 
 
Keresés a CML oldalon
 
 

A CML a csontvelői fehérvérsejtek rosszindulatú daganatos megbetegedése. Kialakulásának oka a gének (DNS) szintjén található, az ún. Philadelphia kromoszóma kialakulásával magyarázható. A betegségre leggyakrabban az egyéb okból végzett vérképvizsgálat során derül fény.

1 2 3 4 5 6
 
 
 
 

Olyan orvosi eljárás, kisebb műtéti beavatkozás, melynek során a test sejtjeiből, szöveteiből mintát vesznek. A szövetet gyakran mikroszkóp alatt vagy molekuláris biológiai technikákkal vizsgálják. Ezzel a módszerrel megállapítható, hogy a szervezetben lévő daganat rosszindulatú-e.


Néhány típusa:
- Aspirációs biopsia (tűbiopsia)
- kefebiopsia a sérült vagy érintett felületről finom kefével történő mintavétel chorionbiopsia (hasfalon keresztül történő) mintavétel a terhesség idején
- tűbiopsia vékony tűvel a bőr átszúrásával mélyebb rétegből történő szövettani mintavétel

 
 

A központi idegrendszer angol nevének (Central Nervous System) rövidítése. Orvosi leírásokban, zárójelentésekben, leletekben találkozhatunk ezzel a kefejezéssel.

 
 

Nagyfokú folyadék visszatartás miatt létrejövő duzzanat, szövetek közötti folyadékgyülem.

 
 

Allergia kimutatására alkalmazott antigens vérvizsgálati módszer. A vérben minimális mennyiségű immunoglobulin E-t (IgE) is képes detektálni.

 
 

Kezelések és támogató szolgáltatások, amelyeknek szándéka elsősorban a fájdalom és szenvedés csillapítása, és nem a betegség gyógyítása.
Palliatív terápia lehet a tumorok megkissebbítését célzó sebészeti ellátás vagy sugárkezelés, és emellett az életminőség fejlesztése. A palliatív szolgáltatások kiterjednek a beteg pszichológiai és vallási szükségleteinek ellátására és a haldokló beteg és hozzátartozóinak támogatására.

 
 

A gén és egyben a fehérje neve is, melyet a 9-es és 22-es kromoszóma transzlokáció hoz létre.

 
 

A gyógyszerként törzskönyvbe bejegyzett készítmények, a hatályos Magyar Gyógyszerkönyvben és a Formulae Normales-ben (szabványos vényminták) meghatározott gyógyszerek, egyedi összetételű gyógyszerkészítmények (magisztrális gyógyszerek), sebészeti kötözőszerek és varróanyagok, immunbiológiai készítmények, drogok, gyógytápszerek, gyógyszeralapanyagok, galenikumok, állatgyógyászati készítmények és jogszabály által gyógyszerhez hasonló elbírálás alá vont készítmények.

 
 

Kiegészítő kezelés, amely a betegség kezelése során alkalmazott más kezelést egészíti ki. (pl. a daganatos betegségek sebészi megoldása után alkalmazott gyógyszeres, vagy sugárterápia)

 
 

Egy fehérje, amit a máj termel. Nagyon alacsony albumin szint a májkárosodás jele lehet. A normális albumin szint 39-50 g/L között van*.

* A laboratóriumi normál értékek különbőző laborokban kissé eltérőek lehetnek, ezért mindig a mérést végző labor normál értékeihez kell viszonyítani

 
 

A hormonok olyan jelhordozó molekulák (kémiai hírvivők, transzmitterek), amelyek befolyásolni képesek más sejtek működését, ezáltal az élőlények életfolyamatait szabályozzák.

A hormonokat a belső elválasztású mirigyek termelik. Ez a váladék a vérbe ömlik. A hormon a vérben oldott állapotban lévő vegyi anyag. Hatását kifejtve nem raktározódik, hanem kiürül a szervezetből nagymértékben vizelettel, kismértékben széklettel.

 
 

A hematokrit megmutatja, hogy a vörösvértestek a vér mekkora részét foglalják el. Anaemiás beteg vizsgálata esetén hasznos. A hematokrit normál tartománya 40-52%. Rövidítése HTK vagy HCT.

 
 

A májműködés károsodása kémiai anyagok által. Májtoxicitásnak is nevezik.

 
 

Kóros étvágytalanság.

 
 

Nagyon érzékeny vizsgálat, amely megmondja, hogy a BCR-ABL kimutatható-e a vérből vagy a csontvelőből.

 
 

A máj által termelt sárgás epefesték. Az emelkedett bilirubin szint sárgaságot okoz, melynek jele a szem és a bőr sárga színe, a sötét vizelet és a világos széklet. Kétféle bilirubin szintet mérünk: össz bilirubin, ami a vérben lévő összes bilirubin és a direkt bilirubin, ami a májban termelt bilirubin. Az össz bilirubin normál szintje 19 μmol/L alatt, míg a direkt bilirubin normál szintje 7 μmol/L alatt van.

 
 

Diagnosztikus eljárás, amelynek során az orvos műszer (endoszkóp) segítségével a test belsejét meg tudja vizsgálni, és ha szükséges szövetmintát tud venni további vizsgálat céljából.

 
 

A kromoszómák abnormális változása, ami gyakorta a betegség progressziójára utal.

 
 

A BCR-ABL transzkriptum eltűnése a vérből vagy a csontvelőből PCR vizsgálattal meghatározva. A rendelkezésre álló módszerekkel ez a legjobb szintű remisszió a CML-ben.

 
 

Egy, a testre szerelt készülékkel, a vérnyomás 24 órán át végzett (nappal 15 percenkénti, éjjel 30 percenkénti) mérése, amelynek eredményeiből fontos következtetések vonhatók le a hipertónia jellegéről és az alkalmazott vérnyomáscsökkentő kezelés megfelelő vagy hiányos voltáról.

 
 

Az egészségügyi ellátásban keletkező humán biológiai anyagok, veszélyes hulladékok és a települési hulladéknak megfelelő hulladékok.

 
 
 
Cikkajánló
 
A gyermekkori leukémia kialakulásának lehetséges oka

A gyermekkori leukémia kialakulásának lehetséges okaAusztrál kutatók nemrég számoltak be arról, hogy megtalálták az okát annak, hogy egy gyermekkorban gyakori fehérvérűség miért újul ki a sikeres kezelés ellenére.
Gyermekkorban az egyik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás a fehérvérűség egyik fajtája, az akut lymphoid leukémia (ALL). Az esetek döntő többségében a betegek teljesen meggyógyulnak, azonban minden ötödik hosszabb-rövidebb idővel a kezelés után kiújul, ekkor azonban már gyógyulás alig remélhető. Dr. Murray D. Norris professzor munkatársaival már korábban felismerte, hogy a daganat kiújulását egy kisszámú sejtcsoport okozza, mely ellenáll az alkalmazott kemoterápiának.

Részletek...
A rák rizikófaktora is a dohányzás

A rák rizikófaktora is a dohányzásÉs a címben írt mondat nem új keletű, mert már Vajda János költőnk is azt írja A jó egészség és hosszú élet titka című, 1886-ban született versében, hogy:

Részletek...
Cékla és a daganatos betegségek Szájhigiéné a kemoterápia alatt Felkészülés a leukémia kezelésre Információk a CML oldalról és klubról Én és a CML
 
 
Szakértők
 
Hematológus válaszol Ha Önnek kérdése van a betegség tüneteiről, a kezelésről, a kezelés következtében fellépő mellékhatásokról, kérdezzen szakértőinktől.
Dr. Bátai Árpád belgyógyász, hematológus főorvos Fővárosi Szent László Kórház
Hematológia és Őssejt-transzplantációs Osztály
Dr. Farkas Péter belgyógyász, hematológus
egyetemi adjunktus
Semmelweis Egyetem III. Belgyógyászati Klinika, Hematológia
Dr. Modok Szabolcs belgyógyász, hematológus
egyetemi adjunktus
Szegedi Tudományegyetem
II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológia, Hematológia
A laboratórium válaszol Ha Önnek kérdése van a betegség citogenetikai, molekuláris követéséről, és a molekuláris genetikai eredmények értelmezéséről kérdezzen szakértőinktől.
Dr. Andrikovics Hajnalka laboratóriumi és molekuláris genetika diagnosztikai szakorvos Országos Vérellátó Szolgálat
Dr. Bödör Csaba molekuláris biológus, tudományos munkatárs Semmelweis Egyetem 1. Patológiai Intézet, Budapest
Centre for Medical Oncology, Barts and The London School of Medicine, London
A pszichológus válaszol Ha Önnek lelki segítségre van szüksége, kérdezzen szakértőnktől!
Ambrus Noémi Lelki betegségek
 
Multimédia
 
 
 
Betegség ABC Tünetkereső
 
 
 
Ok