Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás tovább az orvosmeteorológiához
 
 
Keresés a CML oldalon
 
 

A CML a csontvelői fehérvérsejtek rosszindulatú daganatos megbetegedése. Kialakulásának oka a gének (DNS) szintjén található, az ún. Philadelphia kromoszóma kialakulásával magyarázható. A betegségre leggyakrabban az egyéb okból végzett vérképvizsgálat során derül fény.

1 2 3 4 5 6
 
 
 
 

Az agy-, illetve gerincvelői daganatok egyik formája. Az ilyen típusú daganat az agykamrákat belülről borító ependymasejtekből indul ki.

 
 

Méhnyálkahártya. A méh belső felületét borító nyálkahártya.

 
GOT
 

Egy enzim a májban. A GOT-t néha SGOT vagy AST-ként említik. A normális tartomány 5-43 E/L közötti. A májenzimek emelkedett szintje májkárosodás jele lehet.

 
 

Külsőségeiben a klinikai kísérletben alkalmazott aktív készítményhez teljesen hasonló inert szer, amely lehetővé teszi, hogy egy vizsgálandó új szer hatása a nem-kezelés hatásával összevetésre kerüljön. A placebo lehetővé teszi egyrészt, hogy vakvizsgálatot folytassanak, másrészt biztosítja, hogy a kezeléshez kötődő járulékos tényezők hatása azonos legyen a vizsgálati csoportokban.

 
CML
 

(Krónikus myeloid leukémia). A CML a csontvelői fehérvérsejtek rosszindulatú daganatos megbetegedése. Kialakulásának oka a gének (DNS) szintjén található, az ún. Philadelphia kromoszóma kialakulásával magyarázható.

 
 

Csontvelő vagy őssejt transzplantáció, ahol a beteg saját őssejtjeit használják. Ezeket az őssejteket a betegtől remisszióban gyűjtik és fagyasztva tárolják. A beteg kóros csontvelejének kemoterápiás kiírtása után adják vissza az őssejteket.

 
INR
 

Az international normalised ratio rövidítése. A véralvadás vizsgálatára használt érték, ami megmutatja, hogy a mennyi véralvadási faktor van a vérben. Értéke részben a máj működésétől függ.

 
 

(ejtsd: karcinóma)
Rákos megbetegedés jelölésére szolgáló szakkifejezés, amely orvosilag kizárólag a hám eredetű rosszindulatú daganatok megjelölésére használunk. A más típusú szövetből (pl. kötőszövet, idegszövet, izomszövet) kiinduló betegségekre nem vonatkozik. A köznapi nyelvben azonban mindenfajta rosszindulatú daganat megnevezésére szolgál.

 
DNS
 

(dezoxiribonukleinsav) Genetikai információkat, géneket hordozó, sokszorozódásra képes óriásmolekula.

 
 

Olyan orvosi eljárás, kisebb műtéti beavatkozás, melynek során a test sejtjeiből, szöveteiből mintát vesznek. A szövetet gyakran mikroszkóp alatt vagy molekuláris biológiai technikákkal vizsgálják. Ezzel a módszerrel megállapítható, hogy a szervezetben lévő daganat rosszindulatú-e.


Néhány típusa:
- Aspirációs biopsia (tűbiopsia)
- kefebiopsia a sérült vagy érintett felületről finom kefével történő mintavétel chorionbiopsia (hasfalon keresztül történő) mintavétel a terhesség idején
- tűbiopsia vékony tűvel a bőr átszúrásával mélyebb rétegből történő szövettani mintavétel

 
 

Valamely szerv egészének sebészeti eltávolítása.

 
 

Egy népességben állandóan jelen lévő megbetegedések, betegségek.

 
 

CML esetén arra utal, hogy a csontvelőben bizonyos sejtek száma lecsökkent. A hypocelluláris csontvelő nagyon gyakori a folyamatos IM kezelés mellett CML-es betegekben.

 
 

Egy régi rákellenes gyógyszer. Újonnan diagnosztizált CML-es betegekben gyakorta használják a fehérvérsejtek számának csökkentésére. Nagyon ritkán eredményez citogenetikai remissziót. Kereskedelmi neve Litalir.

 
 

A BCR-ABL transzkriptum eltűnése a vérből vagy a csontvelőből PCR vizsgálattal meghatározva. A rendelkezésre álló módszerekkel ez a legjobb szintű remisszió a CML-ben.

 
 

A bazalióma a bőr alapi (bazális) sejtjeiből kiinduló rosszindulatú bőrdaganat.
(Bővebben: netamb. Betegség ABC)

 
 

Társadalombiztosítási azonosító jel.
Az egészségügyi, a szociális, a társadalombiztosítási és a magánnyugdíj rendszerrel kapcsolatos nyilvántartások azonosító kódja.
A TAJ szám egy kilenc számjegyből álló szám, amelyben az első nyolc számjegy egy folyamatosan kiadott egyszerű sorszám, amely mindig az előző, utoljára kiadott sorszámból egy hozzáadásával keletkezik. A kilencedik számjegy ellenőrző ún. CDV kód, melynek képzési algoritmusa az alábbi:
A TAJ szám első nyolc számjegyéből a páratlan helyen állókat hárommal, a páros helyen állókat héttel szorozzuk, és a szorzatokat összeadjuk. Az összeget tízzel elosztva a maradékot tekintjük a kilencedik, azaz CDV kódnak.

 
 

A sejtekkel foglalkozó tudomány. A daganatos betegségek kivizsgálása során is alkalmaznak citológiai vizsgálatot. Ennek során a beteg szövetből nyert mintát megfelelő előkészítés után mikroszkóp alatt megvizsgálják, és megállapítják, hogy van-e köztük rákos sejt, illetve milyen típusú elváltozás áll fenn. A vizsgálathoz a sejtek a szervezet különböző pontjaiból nyerhető : gyomor, hüvely, húgyhólyag, stb.)

 
 

Az egészséggel kapcsolatos állapotok, jelenségek megoszlásának és az előfordulásukat befolyásoló tényezőknek a tanulmányozása egy meghatározott populációban azzal a céllal, hogy eredményeit felhasználja az egészséggel kapcsolatos problémák felügyeletéhez és megoldásához.

 
 

Hányinger, hányás.

 
 
 
Cikkajánló
 
A gyermekkori leukémia kialakulásának lehetséges oka

A gyermekkori leukémia kialakulásának lehetséges okaAusztrál kutatók nemrég számoltak be arról, hogy megtalálták az okát annak, hogy egy gyermekkorban gyakori fehérvérűség miért újul ki a sikeres kezelés ellenére.
Gyermekkorban az egyik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás a fehérvérűség egyik fajtája, az akut lymphoid leukémia (ALL). Az esetek döntő többségében a betegek teljesen meggyógyulnak, azonban minden ötödik hosszabb-rövidebb idővel a kezelés után kiújul, ekkor azonban már gyógyulás alig remélhető. Dr. Murray D. Norris professzor munkatársaival már korábban felismerte, hogy a daganat kiújulását egy kisszámú sejtcsoport okozza, mely ellenáll az alkalmazott kemoterápiának.

Részletek...
A rák rizikófaktora is a dohányzás

A rák rizikófaktora is a dohányzásÉs a címben írt mondat nem új keletű, mert már Vajda János költőnk is azt írja A jó egészség és hosszú élet titka című, 1886-ban született versében, hogy:

Részletek...
Cékla és a daganatos betegségek Szájhigiéné a kemoterápia alatt Felkészülés a leukémia kezelésre Információk a CML oldalról és klubról Én és a CML
 
 
Szakértők
 
Hematológus válaszol Ha Önnek kérdése van a betegség tüneteiről, a kezelésről, a kezelés következtében fellépő mellékhatásokról, kérdezzen szakértőinktől.
Dr. Bátai Árpád belgyógyász, hematológus főorvos Fővárosi Szent László Kórház
Hematológia és Őssejt-transzplantációs Osztály
Dr. Farkas Péter belgyógyász, hematológus
egyetemi adjunktus
Semmelweis Egyetem III. Belgyógyászati Klinika, Hematológia
Dr. Modok Szabolcs belgyógyász, hematológus
egyetemi adjunktus
Szegedi Tudományegyetem
II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológia, Hematológia
A laboratórium válaszol Ha Önnek kérdése van a betegség citogenetikai, molekuláris követéséről, és a molekuláris genetikai eredmények értelmezéséről kérdezzen szakértőinktől.
Dr. Andrikovics Hajnalka laboratóriumi és molekuláris genetika diagnosztikai szakorvos Országos Vérellátó Szolgálat
Dr. Bödör Csaba molekuláris biológus, tudományos munkatárs Semmelweis Egyetem 1. Patológiai Intézet, Budapest
Centre for Medical Oncology, Barts and The London School of Medicine, London
A pszichológus válaszol Ha Önnek lelki segítségre van szüksége, kérdezzen szakértőnktől!
Ambrus Noémi Lelki betegségek
 
Multimédia
 
 
 
Betegség ABC Tünetkereső
 
 
 
Ok