Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás tovább az orvosmeteorológiához
 
 
Keresés a CML oldalon
 
 

A CML a csontvelői fehérvérsejtek rosszindulatú daganatos megbetegedése. Kialakulásának oka a gének (DNS) szintjén található, az ún. Philadelphia kromoszóma kialakulásával magyarázható. A betegségre leggyakrabban az egyéb okból végzett vérképvizsgálat során derül fény.

1 2 3 4 5 6
 
 
 
 

A CML-es beteg vérében vagy csontvelejében a Philadelphia kromószómák újbóli megjelenése, vagy jelentős, 30%-ot meghaladó emelkedése.

 
 

Az emberi test olyan része, amely szövetek meghatározott szerkezetű egysége, és amelyet - egészben történő eltávolítása esetén - a szervezet nem képes regenerálni.

 
 

Kishörgő, hörgőcske. Jellemzően kis átmérőjű, fala nem tartalmaz porcszövetet.

 
 

A célzott terápiás gyógyszereket a daganatok kezelésére használják. Jellemzőjük, hogy szelektívebben hatnak a daganatra, mint a klasszikus kemoterápiás szerek, amelyek gyakran az egészséges sejteket is károsítják. Gyakran a klasszikus rákgyógyításban használt szerekkel együtt alkalmazzák őket. Fontos megjegyezni, hogy nem mindenki szedheti ezeket a gyógyszereket és minden daganat esetében szabad alkalmazni: erről az onkoteam (daganatos betegségeket gyógyító orvos csapat) dönt.

 
 

A vérerek belső falának felépítésében részt vevő sejtek, melyek fontos szerepet töltenek be az erek növekedésében és működésében.

 
 

Az agy-, illetve gerincvelői daganatok egyik formája. Az ilyen típusú daganat az agykamrákat belülről borító ependymasejtekből indul ki.

 
 

Az ALL a leukémiák egyik, gyorsan kialakuló formája. A betegség a vérképzőrendszerből indul ki. Jellemzője, hogy a vérben a fehérvérsejtek éretlen, normális védekező működésre képtelen formái felszaporodnak, és a normál működésű sejteket visszaszorítják.

 
SCT
 

Az őssejt transzplantáció (Stem Cell Transplantation) rövidítése.

 
 

Jóindulatú prosztata (dülmirigy) megnagyobbodás. A beteg panaszait az okozza, hogy a prosztata nyomást gyakorol a húgycsőre és a hólyagra, ezzel gátolja vizeletfolyást.

 
 

Altatóorvos szakorvos. Feladata a betegek műtétre való előkészítése, valamint az operáció során az altatás, érzéstelenítés, fájdalommentesség, fájdalomcsillapítás biztosítása.

 
 

Egy népességben állandóan jelen lévő megbetegedések, betegségek.

 
GPT
 

Egy transzamináz enzim a májban. A GPT-t néha ALT-ként említik. A normális tartomány 5-60 E/L közötti. A májenzimek emelkedett szintje májkárosodás jele lehet.

 
 

A hormonok olyan jelhordozó molekulák (kémiai hírvivők, transzmitterek), amelyek befolyásolni képesek más sejtek működését, ezáltal az élőlények életfolyamatait szabályozzák.

A hormonokat a belső elválasztású mirigyek termelik. Ez a váladék a vérbe ömlik. A hormon a vérben oldott állapotban lévő vegyi anyag. Hatását kifejtve nem raktározódik, hanem kiürül a szervezetből nagymértékben vizelettel, kismértékben széklettel.

 
 

Kétoldali. Akkor használják ezt a kifejezést, amikor páros szerv esetén mindkettőben ugyanaz a kóros elváltozás áll fenn. (pl. bilaterális emlőrák)

 
 

A máj által termelt sárgás epefesték mennyisége. A direkt bilirubin normál szintje 7 μmol/L alatt van. Lásd szintén össz bilirubin.

 
 

Jelentése kórelőzmény. A betegvizsgálat első lépése, melynek során az orvos információkat szerez a betegről, annak jelenlegi betegségéről, panaszairól. Az anamnézis során felvett adatokat az orvos (írásban) rögzíti.

 
 

A légutak (légcső, hörgők) vizsgálathoz használt orvosi műszer. A készülék hajlékony optikai lencsével, világítással rendelkezik.

 
 

A CML-es beteg Philadelphia kromoszóma pozitív sejtjeinek a csökkenése vagy eltűnése.

 
 

Vörösvértest, magyar rövidítése VVT, angol rövidítése RBC (red blood cell).

 
 

A testsúly és a testmagasság összevetése alapján képezett antropometriai indexmutató, amely a testsúlykilogrammot viszonyítja a méterben kifejezett testmagasság négyzetéhez.
Értéke = testsúly (kg)/(testmagasság (m))2
Alkalmazását L.A.J. Quetelet (1796-1857) javasolta, ezért szokás Quetelet-indexnek is nevezni.
A testtömeg-index értékei alapján a következő besorolási kategóriák használatosak:

< 20,0 sovány
20,0 - 24,9 normál testsúlyú
25,0 - 29,9 túlsúlyos
> 30,0 elhízott

 
 
 
Cikkajánló
 
A gyermekkori leukémia kialakulásának lehetséges oka

A gyermekkori leukémia kialakulásának lehetséges okaAusztrál kutatók nemrég számoltak be arról, hogy megtalálták az okát annak, hogy egy gyermekkorban gyakori fehérvérűség miért újul ki a sikeres kezelés ellenére.
Gyermekkorban az egyik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás a fehérvérűség egyik fajtája, az akut lymphoid leukémia (ALL). Az esetek döntő többségében a betegek teljesen meggyógyulnak, azonban minden ötödik hosszabb-rövidebb idővel a kezelés után kiújul, ekkor azonban már gyógyulás alig remélhető. Dr. Murray D. Norris professzor munkatársaival már korábban felismerte, hogy a daganat kiújulását egy kisszámú sejtcsoport okozza, mely ellenáll az alkalmazott kemoterápiának.

Részletek...
A rák rizikófaktora is a dohányzás

A rák rizikófaktora is a dohányzásÉs a címben írt mondat nem új keletű, mert már Vajda János költőnk is azt írja A jó egészség és hosszú élet titka című, 1886-ban született versében, hogy:

Részletek...
Cékla és a daganatos betegségek Szájhigiéné a kemoterápia alatt Felkészülés a leukémia kezelésre Információk a CML oldalról és klubról Én és a CML
 
 
Szakértők
 
Hematológus válaszol Ha Önnek kérdése van a betegség tüneteiről, a kezelésről, a kezelés következtében fellépő mellékhatásokról, kérdezzen szakértőinktől.
Dr. Bátai Árpád belgyógyász, hematológus főorvos Fővárosi Szent László Kórház
Hematológia és Őssejt-transzplantációs Osztály
Dr. Farkas Péter belgyógyász, hematológus
egyetemi adjunktus
Semmelweis Egyetem III. Belgyógyászati Klinika, Hematológia
Dr. Modok Szabolcs belgyógyász, hematológus
egyetemi adjunktus
Szegedi Tudományegyetem
II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológia, Hematológia
A laboratórium válaszol Ha Önnek kérdése van a betegség citogenetikai, molekuláris követéséről, és a molekuláris genetikai eredmények értelmezéséről kérdezzen szakértőinktől.
Dr. Andrikovics Hajnalka laboratóriumi és molekuláris genetika diagnosztikai szakorvos Országos Vérellátó Szolgálat
Dr. Bödör Csaba molekuláris biológus, tudományos munkatárs Semmelweis Egyetem 1. Patológiai Intézet, Budapest
Centre for Medical Oncology, Barts and The London School of Medicine, London
A pszichológus válaszol Ha Önnek lelki segítségre van szüksége, kérdezzen szakértőnktől!
Ambrus Noémi Lelki betegségek
 
Multimédia
 
 
 
Betegség ABC Tünetkereső
 
 
 
Ok