Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás tovább az orvosmeteorológiához
 
 
Keresés a Magas koleszterinszint oldalon
 
 
 
A magas koleszterinszint jelentőségét az adja, hogy a halálozási statisztikákat vezető szív-érrendszeri betegségek okát jelentő érelmeszesedés (atherosclerosis) legjelentősebb rizikófaktora.
1 2 3 4 5 6
 
Kérdezzen a szakorvostól!
 
Kérdezzen a szakorvostól!
 
 
 
 
Cikkajánló
 
Nem koleszterincsökkentő a D-vitamin

A D-vitamin szint étrendi kiegészítőkkel történő növelése a legújabb kutatás szerint nem javítja a koleszterinszintet a D-vitamin hiányban szenvedő emberekben. Az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology szeptemberi számában megjelent szűk körű kutatásból az derült ki, hogy a nyolc héten át 50 000 nemzetközi egység D3-vitamint kapott személyekben nem javult a koleszterin profil a placebót szedő alanyokhoz képest.

Részletek...
 
Gyakori kérdések
 
 

Erre nincs mindenkire érvényes válasz: azoknál, akiknek családjában előfordult szív- és érrendszeri megbetegedés, illetve magas vérzsír-érték, mindenképpen érdemes megméretni már a felnőttkor kezdetén. Ha a közeli hozzátartozóknál öröklődő magas szérumkoleszterin-szint (ún. hiperkoleszterinémia) megbetegedés van jelen, szintén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot minél korábban. Akkor is ajánlott azonban megméretnünk vérünk koleszterinszintjét, ha családunkban nem fordult elő ilyen típusú megbetegedés, hiszen modern életvitelünk, étkezési szokásaink, mozgásszegény életmódunk, esetleg káros szenvedélyeink miatt sokunkat fenyeget ez a betegség.

 
 
 

Amennyiben a mért érték a normális határokon belül van, 1-5 évente javasolt ellenőriztetni a vérzsírok szintjét. Ha azonban a normálisnál magasabb koleszterinszintet mérnek, esetleg családi veszélyeztetettség fordul elő, vagy egyéb szív-érrendszeri rizikótényezők állnak fenn, akkor érdemes gyakrabban megméretnünk. A mérések ajánlott gyakoriságát célszerű orvosunkkal megbeszélnünk.

 
 
 

A koleszterinszint méréshez manapság viszonylag könnyen hozzájuthatunk: szűrővizsgálatokon, patikákban, koleszterin-mérő akciókban. Az egyszerű formában végzett vizsgálat során az összkoleszterin-szintet lehet megmérni: az ujjbegyből néhány csepp vért vesznek, amit egy tesztcsíkra helyeznek. Ezt a tesztcsíkot ezután egy speciális, fotometriás készülékbe teszik, ahol 2-3 perc múlva láthatóvá válik a vérmintában lévő vérzsírok színreakciója. Amennyiben a mért érték a normálisnál magasabb, további, pontosabb vérzsír-vizsgálatra van szükség, amelyet laboratóriumban végeznek el. Ekkor a vérben lévő koleszterin és más vérzsírok mennyiségének pontos meghatározása történik.

 
 
 

A laborvizsgálatot legalább 12 órával az utolsó étkezést követően ajánlott elvégezni, mivel a koleszterinvizsgálat mellett a vérben található más elemek előfordulását és arányát is mérik.

 
 
 

A vérvizsgálathoz a vért a kar egyik vénájából veszik le, általában a könyökhajlatban futó egyik gyűjtőérből. A kar felső részét gumiszalaggal elszorítják, majd a terület fertőtlenítése után egyszer használatos steril tűt vezetnek a vénába, és fecskendővel vagy speciális, zárt rendszerű, vákuumos vérvételi csővel veszik le a vért. A levett vér mennyisége 5-30 ml között van. A néhány perces beavatkozás után a gumiszalagot eltávolítják, a tűt kiveszik. A szúrás helye érzékeny lehet egy kicsit (érdemes leszorítva tartani pár percig, hogy a vérzés hamar megszűnjön).

 
 
 

Minden embernek legalább egyszer érdemes elvégeztetni a mérést, akkor is, ha egyébként semmi nem utal arra, hogy emelkedett lenne a vérzsírunk, hiszen a vizsgálat nem ártalmas. Amennyiben azonban a szív és érrendszeri betegségek kialakulását veszélyeztető más rizikófaktorok is jelen vannak, (magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség) ne késlekedjünk: minél hamarabb méressük meg!

 
 
 

Az emelkedett koleszterin nagy rizikótényezőt jelent az érelmeszesedés kialakulására. Minél előbb kiderül, annál hamarabb tudunk lépéseket tenni egészségünk megőrzése érdekében. A magas koleszterinszint ugyanis olyan betegség, amely tudatos megelőzéssel, megfelelő életmóddal, illetve szükség esetén gyógyszerrel kezelhető. Ennek módjáról orvosunk tájékoztat bennünket.

 
 
 
 
Betegség ABC Tünetkereső
 
 
 
Ok