Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás tovább az orvosmeteorológiához
 
 
Keresés a Magas vérnyomás oldalon
 
 
 
1 2 3 4 5 6
 
Kérdezzen a szakorvostól!
 
Kérdezzen a szakorvostól!
 
 
 
 
Cikkajánló
 
A merev artéria a magas vérnyomás előjele lehet

Az aorta falának merevsége egy új tanulmány szerint összefüggésben áll a magas vérnyomás megnövekedett kockázatával.

Részletek...
Vérnyomás csökkentése rádióhullámokkal

Friss kutatások szerint, a magas vérnyomás tartósan gyógyítható lehet egy radikális terápia segítségével, mely során rádióhullámokkal támadnák meg a veséket. A nagy áttörés reményt hozhat annak a több ezer betegnek az életébe, akiknek szervezete nem reagál a gyógyszeres kezelésekre.

Részletek...
 
Gyakori kérdések
 
 

Ahhoz, hogy a vér a szervezet minden részébe eljutassa a tápanyagokat és az oxigént, erős nyomásra van szükség a verőerekben (artériákban). Ezt a nyomást a szív ritmikus pumpálása biztosítja. Amikor a szív összehúzódik, kiáramlik belőle a vér, és emiatt megnő a nyomás. Ezután a szívizom elernyed: ilyenkor leesik a vérnyomás.

 
 
 

Bár egyes esetekben elfogadottnak tekintik a 130/85 illetve a 140/85 Hgmm értéket is, felnőtt emberek esetében az optimális vérnyomás 120/80 Hgmm, illetve ez alatti érték.

 
 
 

A vérnyomásmérés eredményét két számmal fejezik ki: pl. 120/80 Hgmm. Az első számot, (példánkban a 120-at), szisztolés értéknek nevezik, ez jelzi a szív összehúzódása során mért vérnyomást. A törtjel után következő szám, az ún. diasztolés vérnyomás érték, amit a szív elernyedésekor mérnek.(példánkban ez az érték 80). Mindkét érték egyaránt fontos, együtt van jelentőségük.

 
 
 

Magas vérnyomásról beszélünk, amikor a vérnyomás rendszeresen meghaladja a 140/90 higanymilliméteres értéket. Miért pont ez a kritikus érték? Egy átfogó, sok országban végzett vizsgálat tanulsága az, hogy 140/90 Hgmm vérnyomás érték fölött ugrásszerűen növekszik a különböző keringési betegségek gyakorisága.

 
 
 

Igen! Az érrendszeri betegségek szempontjából fontos, hogy milyen mértékben tér el a vérnyomás a normális értéktől. Ez alapján megkülönböztetünk enyhe, közepes, illetve súlyos hipertóniát.

 
 
 

Az orvostudomány mai álláspontja szerint, idősebb korban sem elfogadható az optimálisban számító 120/80 Hgmm-nél magasabb érték. Az ennél nagyobb vérnyomás ugyanis jelentősen növeli a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

 
 
 

Igen! Bár a magas vérnyomás (hipertónia) egy kezdetben alattomosan jelentkező, tüneteket, fájdalmat, és panaszt nem okozó betegség, évek múlva azonban súlyos szövődményekhez vezethet, és akár életet veszélyeztető betegségek kialakulását okozza.

 
 
 

A magas vérnyomás nem vezethető vissza egyetlen okra, sok esetben nem is lehet meghatározni a betegség pontos okát. Természetesen ismeretesek olyan kockázati tényezők, amik megléte esetén nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség. Ilyenek lehetnek az alábbiak: túlsúly, elhízás, meglévő vesebetegség, cukorbetegség, hormonális zavarok, közeli hozzátartozók szív-, érrendszeri megbetegedése, dohányzás, a stresszes életvitel, a magas koleszterinszint, helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, stb.

 
 
 

A magas vérnyomás betegség bárkinél előfordulhat, a betegség előfordulása a kor előrehaladtával növekszik, de sajnos egyre több fiatal középkorú is érintett. Mivel a hipertónia kialakulása gyakran összefügg az életmóddal, így elmondható, hogy azok vannak inkább kitéve ennek a betegségnek, akiknél a kockázati tényezők (fokozottan) jelen vannak, de a betegség sajnos akkor is előfordulhat, ha nem tartozunk a rizikócsoportba.

 
 
 

Vizsgálatok bizonyították, hogy a tartósan magas, 140/90 Hgmm-es, vagy azt meghaladó vérnyomásértékek minden életkorban növelik a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ilyen betegség az erek elmeszedése következtében létrejövő szívelégtelenség, a szívkoszorúér-problémák és szívinfarktus, az agyvérzés, embóliák, alsó végtagi érszűkületek.

 
 
 

Mind világviszonylatban, mind Magyarországon a halálesetek körülbelül harmada érrendszeri okokra vezethető vissza, ez évente mintegy 17 millió embert jelent. Közülük 7 millióan szívkoszorúér-betegségben, 6 millióan pedig stroke-ban (agyvérzés) haláloznak el. Magyarországon a keringési rendszer betegségei jelentik a leggyakoribb halálokot; az elhunytak több mint fele ilyen típusú betegségben hal meg.

 
 
 

A magas vérnyomás (hipertónia) a magyar lakosság körülbelül 20-25 százalékát érinti. Ez az arány az idősebb korosztály körében jóval magasabb, 65 éves kor felett már akár 70%-ról is beszélhetünk.

 
 
 

Természetesen igen és kell is tennünk! Oda kell figyelnünk arra, hogy az életünkben jelenlévő kockázati tényezőket csökkentsük: ügyeljünk testsúlyunkra, gondoljuk át táplálkozási szokásainkat, sportoljunk, éljünk „szívbarát" életet, járjunk rendszeresen orvoshoz, méressük meg vérnyomásunkat, koleszterinszintünket. Különösen akkor fordítsunk nagy figyelmet a megelőzésre, ha családunkban már előfordult ilyen típusú megbetegedés, hiszen akkor valószínűleg mi is hajlamosabbak vagyunk a hipertóniára.

 
 
 
 
Betegség ABC Tünetkereső
 
 
 
Ok