Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás tovább az orvosmeteorológiához
 
 
 

Megváltoztatja a bélflórát a cukorpótló

Forrás: Medipress
2012. 09. 10. 16:00:00

A fruktóz, a mesterséges édesítők és cukoralkoholok nagy mennyiségű fogyasztása befolyásolja a béltraktus mikrobáinak interakcióját, ezáltal pedig anyagcsere-zavarokhoz és elhízáshoz vezethet, derült ki az Obesity Reviews egyik cikkéből.

Amanda N. Payne, a zürichi Élelmiszer, Táplálkozás és Egészség Intézet munkatársa minden részletre kiterjedő elemzést végzett a témával kapcsolatban, hogy megvizsgálhassa, miként okozhat a gazdaszervezet baktériumflórájának interakciója anyagcsere-betegségeket és elhízást. Kimutatták, hogy a fruktózban és édesítőkben bővelkedő nyugati étrend kevéssé változatos, így a béltraktusban élő baktériumközösség is szegényesebbé válik.


Az adaptív anyagcsere további anyagcsere-aktivitást eredményez a gazdaszervezetben, ami valószínűleg átalakítja az energiaszabályozást és az emésztőrendszeren való áthaladás időtartamát, ez pedig fokozza az élelemből származó energiafelhasználást. A különbséget érzékelheti az immunrendszer is, így gyulladásba jöhetnek az emésztőszervek, mely később endotoxémiában nyilvánulhat meg.


"Ezek a folyamatok együttesen kétségtelenül az elhízással összefüggésbe hozható anyagcsere-felboruláshoz vezetnek. Úgy véljük, hogy az elhízás kezelésére és megelőzésére hatékony módszer lehet a belső homeosztázis elősegítése a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás bevezetésével" - mondták el a szerzők.

Fáradt, levert, esetleg kedvtelen?

Arra gondolt már, hogy ez az időjárás hatása?
Olvasson bővebben a következő napok időjárásának élettani hatásairól!

Hazánkban kedd délelőtt már csak a délnyugati országrészben lehet kevés fátyolfelhő az égen, majd ott is derült, napos idő várható. Csapadék nem lesz. Délután országszerte napos, felhőtlen, száraz idő várható. A szél élénk északkeleti lesz. Hajnalban -3, 3 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 16 fok között alakul. Késő este 2, 6 fok lesz. Kedden folytatódik a frontmentes, humánmeteorológiai szempontból kedvező időszak. A hő- és a komfortérzet is kefejezetten kellemes lesz. Támogassák az immunrendszerüket szabadtéri... Bővebben »

Share |
Értékelje Ön is!
Hozzászólások, vélemények (0) Szeretne hozzászólni?

Ezt a funkciót csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe. Kérjük, regisztráljon!

Ehhez a tartalomhoz még nem érkezett hozzászólás.
 
 

Keresés

részletes kereső... részletes kereső...

 
 
Kiemelt betegségek
 
 
Kiemelt témák