Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás tovább az orvosmeteorológiához
 
 
 

Nem koleszterincsökkentő a D-vitamin

Forrás: Medipress
2012. 09. 10. 12:00:00

A D-vitamin szint étrendi kiegészítőkkel történő növelése a legújabb kutatás szerint nem javítja a koleszterinszintet a D-vitamin hiányban szenvedő emberekben. Az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology szeptemberi számában megjelent szűk körű kutatásból az derült ki, hogy a nyolc héten át 50 000 nemzetközi egység D3-vitamint kapott személyekben nem javult a koleszterin profil a placebót szedő alanyokhoz képest.

„A D-vitamin hiány szájon át szedhető D-vitamin tartalmú kiegészítőkkel történő helyreállítása rövid távon nem javítja a koleszterinszintet" - számolt be a tanulmány szerzője, Dr. Manish Ponda, a New York-i Rockefeller Egyetem kutatója. „Ez még nem ad döntő választ a D-vitaminról és a koleszterinről, de jelentős lépésnek tekinthető a kettő kapcsolatának meghatározásában."


A napfény vitaminként is ismert D-vitamint a napsugarak hatására termeli a szervezetünk. A D-vitamin hiányt az utóbbi években többek között a szívbetegséggel, bizonyos ráktípusokkal, a csontritkulással és a cukorbetegséggel is összefüggésbe hozták. A tejet és más élelmiszereket is dúsítják ezzel a vitaminnal, a zsíros halakban, a marhahúsban, a májban, a tojásban, a sajtban és a tojássárgájában pedig természetesen előfordul. Ennek ellenére gyakran van szükség étrendkiegészítők alkalmazására.


Ponda ugyanakkor azt is hozzátette, elképzelhető, hogy a D-vitamin tartalmú étrendkiegészítők és a napfény hatására a bőrben termelődő D-vitamin különbözőképpen befolyásolja a koleszterinszintet. A kutatócsoport most azt vizsgálja, hogyan tér el, illetve valóban eltér-e a különböző forrásból származó vitamin a koleszterinszintre gyakorolt hatása.

Fáradt, levert, esetleg kedvtelen?

Arra gondolt már, hogy ez az időjárás hatása?
Olvasson bővebben a következő napok időjárásának élettani hatásairól!

Hazánkban kedd délelőtt már csak a délnyugati országrészben lehet kevés fátyolfelhő az égen, majd ott is derült, napos idő várható. Csapadék nem lesz. Délután országszerte napos, felhőtlen, száraz idő várható. A szél élénk északkeleti lesz. Hajnalban -3, 3 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 16 fok között alakul. Késő este 2, 6 fok lesz. Kedden folytatódik a frontmentes, humánmeteorológiai szempontból kedvező időszak. A hő- és a komfortérzet is kefejezetten kellemes lesz. Támogassák az immunrendszerüket szabadtéri... Bővebben »

Share |
Értékelje Ön is!
Hozzászólások, vélemények (0) Szeretne hozzászólni?

Ezt a funkciót csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe. Kérjük, regisztráljon!

Ehhez a tartalomhoz még nem érkezett hozzászólás.
 
 

Keresés

részletes kereső... részletes kereső...

 
 
Kiemelt betegségek
 
 
Kiemelt témák