Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás tovább az orvosmeteorológiához
 
 

Stroke megelőzése csokoládéval

Stroke megelőzése csokoládévalEgy új svéd kutatás szerint a csokoládé mértékletes fogyasztása férfiakban csökkenti az agyérgörcs kockázatát. Úgy tűnik, ez a legújabb, korábban kimutatott számos más előnye mellett. A Neurology legutóbbi számában megjelent kutatás során a stockholmi Karolinska Intézet kutatói Susanna Larsson vezetésével több mint 37 ezer férfit követtek legalább tíz éven keresztül, és kimutatták, hogy a legtöbb csokoládét fogyasztó alanyokban 17 százalékkal alacsonyabb a stroke előfordulásának kockázata, mint azokban, akik egyáltalán nem fogyasztottak csokoládét.

Asztma ellen dió, mogyoró

Egy friss dán kutatás szerint a terhesség során történő mogyorófogyasztás csökkenti az esélyét annak, hogy a születendő gyermekben később kifejlődik az asztma. A kutatás eredményei némiképp ellentmondanak azoknak a korábbi tanácsoknak, miszerint a várandós anyáknak érdemes elkerülniük a dió- és mogyorófélék fogyasztását, mivel ezzel elkerülhető, hogy később a gyermeknél kialakuljon a mogyoróallergia.

A csoki és a bor sem védi a szívet?

A legújabb kutatás szerint nincs bizonyíték arra, hogy a csokoládé és a vörösbor csökkenti a szívbetegség kockázatát annak ellenére, hogy milliók reménykednek benne. A szívspecialisták szerint az e hatást kiváltó mechanizmusokat egyelőre nem ismerjük eléggé. Annak ellenére, hogy egy nemrégiben közzétett kutatás 37 százalékos kockázatcsökkenést mutatott ki azok esetében, akik naponta egy kocka keserű csokoládét fogyasztottak, nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a fekete csokoládé védi a szívünket.

Diabéteszeseknek is ajánlott az áfonyabor

Diabéteszeseknek ajánlott az áfonyaborAz áfonyából és a szederből készült bor a kutatók szerint segíthet a diabéteszeseknek betegségük kontrollálásában. A 2-es típusú diabéteszben szenvedők elégtelen inzulintermelésük miatt nehezen tudják szabályozni vércukorszintjüket. Nagyon oda kell figyelniük, mennyi szénhidrátban gazdag élelmiszert fogyasztanak, mert a szervezet ezt glükózzá alakítja át, ami megemeli a vércukorszintet.

Zöldhályog

Neve a görög "zöldszín" szóból ered, ugyanis a roham során zöldes színűre változik a szaruhártya.

 
 
Á A B C D E É F G H I Í K L M N P R S T V Z