Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás tovább az orvosmeteorológiához
 
 
 

Veszélyes az albuminszint emelkedése a cukorbajosokra

Forrás: Medipress
2012. 09. 10. 09:00:00

A Journal of the American Society of Nephrology című lapban nemrégiben megjelent tanulmány szerint, a kettes típusú cukorbetegek vizeletében a fehérjék egyik típusának, az albuminnak már a legkisebb mértékű megjelenése is növelheti a szívbetegségek kockázatát.

A cukorbetegek egy része veseproblémákkal is küzd, ami a vizeletükben a fenti fehérjetípus megnövekedését eredményezi. Az ilyen esetekben kóros albuminuriáról beszélünk, és ezeknél a betegeknél jóval magasabb a szívproblémák, például a szívroham vagy a stroke előfordulásának esélye, mint azoknál a cukorbetegeknél, akiknek vizeletében az albumin szintje normális.


Noha a diabéteszesek legalább 90 százalékánál normális a vizelet albuminszintje, egy olasz kutatócsoport arra volt kíváncsi, vajon nincsenek-e ők is kitéve a különféle szívbetegségeknek. Ennek érdekében több mint 1200 kettes típusú cukorbeteget követtek nyomon nagyjából kilenc éven át, miközben az albuminszintjük és esetlegesen felmerülő szívproblémáik közötti összefüggéseket figyelték. Arra a megfigyelésre jutottak, hogy az albuminszintben bekövetkezett legkisebb mérhető változás is megnövelte a szívbetegségek kialakulásának esélyét.


A szakemberek ezután a betegek egy alcsoportját külön megvizsgálták, méghozzá azokat, akik a tanulmány egész ideje alatt vérnyomásgyógyszert - úgynevezett ACE-gátlókat - szedtek, és megállapították, hogy ennél a csoportnál nem volt kimutatható összefüggés az albuminszint megemelkedése és a szívbetegségek mértéke között. Amint azt dr. Giuseppe Remuzzi, a bergamoi Mario Negri Gyógyszerészeti Kutatóintézet munkatársa kifejtette, mindez arra enged következtetni, hogy az ACE-gátlók védelmet nyújthatnak a szívbetegségek ellen mind a normál, mind a megemelkedett albuminszinttel rendelkező cukorbetegek esetében. Ahhoz azonban, hogy pontosan meghatározható legyen, mi az az albuminszint, amely már igényli a gyógyszeres kezelést, még további kutatások szükségesek.

Fáradt, levert, esetleg kedvtelen?

Arra gondolt már, hogy ez az időjárás hatása?
Olvasson bővebben a következő napok időjárásának élettani hatásairól!

Hazánkban kedd délelőtt már csak a délnyugati országrészben lehet kevés fátyolfelhő az égen, majd ott is derült, napos idő várható. Csapadék nem lesz. Délután országszerte napos, felhőtlen, száraz idő várható. A szél élénk északkeleti lesz. Hajnalban -3, 3 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 16 fok között alakul. Késő este 2, 6 fok lesz. Kedden folytatódik a frontmentes, humánmeteorológiai szempontból kedvező időszak. A hő- és a komfortérzet is kefejezetten kellemes lesz. Támogassák az immunrendszerüket szabadtéri... Bővebben »

Share |
Értékelje Ön is!
Hozzászólások, vélemények (0) Szeretne hozzászólni?

Ezt a funkciót csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe. Kérjük, regisztráljon!

Ehhez a tartalomhoz még nem érkezett hozzászólás.
 
 

Keresés

részletes kereső... részletes kereső...

 
 
Kiemelt betegségek
 
 
Kiemelt témák