Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás tovább az orvosmeteorológiához
 
 
 

Zavar, ha szeretnek

Szerző: Erdős Olga
2011. 06. 03. 12:59:08

Zavar, ha szeretnekEl kell jutni egy érzelmi, értelmi és talán spirituális fejlettségi szintre is ahhoz, hogy az ember úgy élje az életét, úgy viselkedjen, öltözködjön, olyan zenét hallgasson, stb., hogy ne érdekelje, mit gondolnak róla mások. Gyermek- és kamaszkorban ez még lehetetlen, hiszen a fejlődő identitásnak szüksége van a külvilágból jövő elismerésre, a be- és elfogadásra. Felnőttként, idősként már nem nyűg sem a különcség, sem az egyedüllét (feltéve, ha önként és tudatosan vállalt), sem pedig a másság. Megtanuljuk elfogadni önmagunk olyannak, amilyenek vagyunk. Levélírónk, Musztyzor, azonban még másoknak akar megfelelni, és emiatt a szeretettől is fél:

„Sziasztok!

Nekem már lassan 6 éve olyan problémám van, amit nem sikerül sehogy megoldanom, legyőznöm...
Nem nagyon tudom megfogalmazni, mi van velem, de megpróbálom!
Ha látom, hogy szeretnek engem, vagy hogy ha valaki szerelmes belém, olyan rossz kedvem lesz hogy az nem igaz!
Ilyenkor cikinek érzek mindent, és mindent megteszek, hogy senki ne tudja meg... főleg, ha én leszek szerelmes valakibe, egyszerűen nem tudok beszélni az érzéseimről, mert rossz kedvem lesz, és azon fog kattogni az agyam hetekig, hogy ez most meg tudták... stb. Persze ha iszok, akkor nincsenek ilyen problémák!
Nagyon fontosnak tartom mások véleményét, és hogy ők mit gondolnak rólam!
Azon szoktam gondolkodni, hogy lehet, hogy nem is ember vagyok... jó nagy marhaság tudom, de rajtam kívül szerintem nincs még egy ilyen ember...
Ez biztosan valami érzelmi gátlás, amit valamilyen módon le lehet vetkőzni, de nem tudom hogy hogyan.
Amúgy nem olyan régóta, már így valamikor más szemszögből látom a dolgokat, ahol jó dolognak tartom azokat a dolgokat, amiket előtte nem, hogy szeretnek meg ilyenek... remélem, nem vagyok skizofrén... ezek a dolgok mindössze pár percig tartanak!
Régen még kiskoromban azzal cukkoltuk egymást, hogy "szerelmes vagy ebbe meg abba", amikor még tényleg mindenkinek ciki volt ez a dolog, és lehet, hogy onnan maradtak meg ezek a gátlások!
Egy mondatban összefoglalva, rossz kedvem lesz, ha látom azt, hogy szeretnek, vagy ha nem azt látják, amit tőlem meg szoktak, és szégyellem az érzéseimet mindenki előtt!"
Írd meg Te is véleményed, hozzászólásod vagy történeted a Szemszögek fórumba!

 
 
 

Egy lány véleménye

Kedves Musztyzor!


Emlékszem én is, hogy 8-9 évesen, ha valamelyik osztálytársunk azt mondta, hogy szerelmes valakibe, akkor azt csúfolták és kinevették a többiek. Lehet, hogy tényleg benned is ez hagyott mély nyomokat, és emiatt érzed cikinek, hogy most már, felnőtt fejjel (bár nem írtad, hogy hány éves vagy), felvállald az érzéseid, a vonzalmaid a világ előtt. Nem hinném, hogy skizofrén lennél, hiszen nagyon is tudatában vagy önmagadnak és a problémádnak, inkább csak segítségre van szükséged, hogy feldolgozd. Mindenképpen javaslom, hogy keress meg egy pszichológust, aki tudja, hogy hozd felszínre, és hogyan dolgozz fel egy esetleg már feledésbe merült gyermekkori traumát, de az is lehet, hogy még mélyebbre kell ásni, és akár egy reinkarnációs hipnózissal visszamenni az előző életedbe/életeidbe - már ha hiszel benne.
Egy biztos, hogy nem szabad elkeseredned, és biztosan nem vagy robot, sem valami földönkívüli érzelemmentes organizmus. Az is lehet, hogy egyszerűen csak tudat alatt attól félsz, hogy nem viszonozzák az érzéseid, vagy hogy hamar elveszíted, akit szeretsz. Ezt kideríteni azonban tényleg csak szakember segítségével tudod.

Egy fiú véleménye

Kedves Musztyzor!


Nem tudom, hogy eszedbe jutott-e, hogy orvoshoz fordulj, de ha még nem, akkor szerintem itt az ideje. És ezt ne vedd rossz néven, mert ha az ember beteg (már pedig szerintem Te az vagy), akkor orvoshoz fordul. Ezért képezzük őket a nehezen összeadott adóforintjainkon, hogy ha valamelyik embertársunk rászorul, tudjanak neki segíteni. Nekem például legutóbb kiváló segítséget nyújtott egy fogorvos, bár ő igényt tartott még némi dotációra az adóforintokon kívül is.
Nem tudom, egyébként hány éves lehetsz, de ahogy én emlékszem mi már az általános iskola végére, leginkább középsulira kinőttünk abból, hogy egymást cikizni lehetne azzal, hogy ki kit szeret (általános iskolában valóban ragyogóan működött). Ez egyfajta érzelmi fejlődés a fiataloknál. Sajnos úgy látom, hogy te ezen nem estél át, de ezt valószínűleg egy orvos jobban ki tudná elemezni.
Szóval száz szónak is egy a vége, s szerintem senki nem adhat neked jobb tanácsot, minthogy menj el egy pszichológushoz és beszélj neki a problémáidról, mielőtt alkoholista, gyilkos vagy öngyilkos lennél, esetleg ezeknek valamilyen kombinációja.

   

Szakértő szemmel

Ambrus Noéni pszihológus

Kedves Musztyzor,


Nem gondolom, hogy szkizofrén lennél, de leveled alapján úgy tűnik, hogy az érzelmek kezelésével és szabályozásával valóban több problémád lehet, amelyet mindenképpen érdemes lenne orvosolni.
Az embert javarészt érzelmei befolyásolják minden cselekedetében, döntésében, így az az ember, aki nem tudja kezelni az érzelmeit, hamar az egész élete felett elveszítheti a kontrollt. Ez pedig nálad is már elkezdődött, hiszen italhoz fordultál- amely ugyan ideig- óráig megoldásnak tűnhet, mert enyhíti a tüneteket, de a probléma megoldására semmiképpen sem javasolt eszköz, sem az alkohol, sem bármilyen más bódítószer. A dolgok mögött mélyen meghúzódó okokat kellene feltárni, amit azonban nem minden esetben tud az ember egyedül véghezvinni. Ezért lenne nagyon tanácsos személyesen felkeresni egy szakembert (pszichológus, pszichoterapeuta), aki segítene feltárni az érzelmi életedet akadályozó tényezőket, és aki segítene eljutni a probléma megoldásához is. Első lépésnek nagyon biztató, hogy hozzánk fordultál, és hogy tisztában vagy a probléma létezésével- sok embernek nem adatik meg ez a bátorság és az e belátás, ez nálad tehát már fél siker. Második lépésként- ahogy már említettem- tanácsos lenne belevágni egy feltáró terápiába, majd annak tükrében haladni tovább. A problémádra tehát van megoldás, nem szabad elkeseredni és feladni, de haladni kell azon az úton (a segítségkérésben), amelyen elindultál, lépésről lépésre.

Fáradt, levert, esetleg kedvtelen?

Arra gondolt már, hogy ez az időjárás hatása?
Olvasson bővebben a következő napok időjárásának élettani hatásairól!

Hazánkban kedd délelőtt már csak a délnyugati országrészben lehet kevés fátyolfelhő az égen, majd ott is derült, napos idő várható. Csapadék nem lesz. Délután országszerte napos, felhőtlen, száraz idő várható. A szél élénk északkeleti lesz. Hajnalban -3, 3 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 16 fok között alakul. Késő este 2, 6 fok lesz. Kedden folytatódik a frontmentes, humánmeteorológiai szempontból kedvező időszak. A hő- és a komfortérzet is kefejezetten kellemes lesz. Támogassák az immunrendszerüket szabadtéri... Bővebben »

Share |
Értékelje Ön is!
Hozzászólások, vélemények (0) Szeretne hozzászólni?

Ezt a funkciót csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe. Kérjük, regisztráljon!

Ehhez a tartalomhoz még nem érkezett hozzászólás.
 
 

Keresés

részletes kereső... részletes kereső...

 
 
Kiemelt betegségek
 
 
Kiemelt témák